materniteiten
Een op de zes kraamklinieken moet verdwijnen. Doordat ze te weinig bevallingen uitvoeren, zijn ze veel duurder dan andere materniteiten. Dat staat in een nieuw rapport van het Federaal Kenniscentrum voor Gezondheidszorg (KCE). Het centrum adviseert meteen om die weinig rendabele kraamklinieken te sluiten. Voor Vlaanderen zijn het er negen, allemaal in Oost- en West-Vlaanderen. Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft de studie positief onthaald, maar hoe reageert Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke op het rapport?

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) berekende dat een materniteit jaarlijks minstens 557 bevallingen moet uitvoeren om kostenefficiënt te zijn. “Waar er vroeger 3 jaar lang 400 bevallingen moesten gebeuren om de norm te halen, rekent men nu op 557 bevallingen per jaar om deze op het niveau te brengen van de efficiëntere kraamafdelingen in ons land. Uiteraard roept deze studie heel wat vragen op”, zegt Immanuel De Reuse (Vlaams Belang). Maar minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) heeft oren naar het rapport om te snoeien in de kraamklinieken. “Een hervorming dringt zich op”, zegt ze aan persagentschap Belga.

Voor Joachim Coens, algemeen voorzitter van CD&V, is het sluiten van kleinere materniteiten onaanvaardbaar. “Wij zijn de partij van de nabijheid”, klinkt het op Twitter. “Bevallingen behoren tot de basiszorg. Er kunnen niet zomaar 17 kraamklinieken gesloten worden, de nabijheid is erg belangrijk”. Tijdens de commissie voor Welzijn zegt minister Wouter Beke (CD&V) dat hij nog niet wil ingrijpen op de erkenningen. “We kijken in eerste instantie naar de vorming van het locoregionaal klinisch ziekenhuisnetwerk. Daarnaast vragen we aan alle ziekenhuizen om tegen 1 januari 2021 werk te maken van een regionaal zorgstrategisch plan”, aldus de minister.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, dinsdag 28 januari 2020 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.