Bussen die niet rijden, te weinig chauffeurs en kapotte tramsporen. Dat zijn geen woorden van de oppositie maar van de grote baas van De Lijn, Ann Schoubs. Journalist Marc Van de Looverbosch vraagt aan Wim Verheyden, mobiliteitsexpert voor het Vlaams Belang, wat hij vindt van de uitspraken van de topvrouw van De Lijn en wat zijn reactie is op de striemende reactie van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld).

In een kranteninterview was Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn, bijzonder scherp voor Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters. Zo zijn volgens de topvrouw de stakingen bij De Lijn “te vermijden”, de verouderde bussen “een kadaver” en de door de politiek opgelegde besparingen “een verrottingsstrategie”. “Mevrouw Schoubs heeft aan de alarmbel willen trekken. De problemen die zij aankaart, bestaan al veel langer”, reageert Vlaams volksvertegenwoordiger Wim Verheyden (Vlaams Belang). “De manier waarop is bijzonder scherp. Dat zijn we niet van haar gewoon. Ze heeft wel gelijk.”

Minister Peeters was ‘not amused’ met de uitspraken van Schoubs. In het Vlaams Parlement haalde ze fors uit. “Stop met zagen en klagen”, klonk het. “Het is duidelijk dat de minister niet gediend is met kritiek”, stelt Verheyden vast. “Mevrouw Schoubs heeft het recht om de problemen aan te kaarten. Er is een verrottingsstrategie gevoerd en De Lijn wordt daar dagelijks mee geconfronteerd. Kijk maar naar de premetro in Antwerpen, dat is 40 jaar wanbeleid.”

Vierde plaats

Vlaams Belang heeft onlangs de belangrijkste namen van de verkiezingslijsten bekendgemaakt. Zo krijgt Wim Verheyden de vierde plaats op de lijst voor het Vlaams Parlement in Antwerpen. “Ik was aangenaam verrast. Vorige keer kreeg ik de vijfde plaats, een strijdplaats, nu de vierde plaats”, reageert Verheyden. De opvallendste naam bij de lijsttrekkers is die van Lode Vereeck als Antwerpse lijsttrekker voor de Kamer. “Dat was voor iedereen een verrassing. Lode heeft duidelijk zijn weg gevonden binnen het Vlaams Belang. Ik heb er alle vertrouwen in”, aldus Verheyden.