Een A op een energieprestatiecertificaat (EPC-attest), een B of een C, dat is prima. Maar wie een huis koopt met waarde D tot G moet diep in de buidel tasten. Dan is de boodschap isoleren, renoveren maar vooral enerveren, want hoeveel gaat dat allemaal kosten? Toch lijkt zo’n EPC-attest nuttig. Waarom? Dat vraagt Marc Van de Looverbosch aan Vlaams volksvertegenwoordiger Jeroen Tiebout (N-VA).
Wanneer iemand tegenwoordig een huis wil kopen, moet de eigenaar een EPC-attest kunnen voorleggen. Een EPC-attest geeft aan of een woning energiezuinig is of niet. Al blijkt zo’n attest niet altijd even betrouwbaar te zijn. “We weten dat er EPC-attesten worden gemaakt op basis van offertes of facturen die je bezorgt aan de EPC-makelaar. Op basis daarvan reikt de deskundige je een EPC-attest uit. Maar die is nooit komen kijken, dat kan en mag niet”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Jeroen Tiebout (N-VA). “Er zijn extra maatregelen genomen en er is stilaan meer controle op die EPC-makelaars. Wie fraudeert moet eruit.”
Een energiedeskundige kan wel aansprakelijk worden gesteld voor de geleden schade bij de uitoefening van zijn beroepsactiviteit. Bijvoorbeeld als de woning meer energie verslindt dan het EPC-attest aangeeft. Als u had geweten dat de door u aangekochte woning zo energieverslindend was, dan had u het huis misschien niet gekocht. “Je kan een klacht indienen en de EPC-makelaar kan aansprakelijk worden gesteld voor wat hij/zij oplevert. Men kan niet zomaar gratuit een goed EPC-attest uitschrijven”, verklaart Tiebout.
Energie examen
Vaak hebben de zogezegde EPC-deskundigen een gebrek aan expertise. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) heeft daarom strengere maatregelen opgesteld. Zo moeten energiedeskundigen opnieuw een examen afleggen, dat werd nog niet zo lang geleden afgeschaft. “Al doende leert men. Op dit moment moet zo een deskundige wel kunnen aantonen dat hij/zij expertise heeft maar dat is niet gestandaardiseerd, waardoor er grote kwaliteitsverschillen zijn”, stelt Tiebout vast.