De oppositie ziet een paar fouten in de begrotingstabellen staan. Maar volgens Vlaams minister van Begroting en Financiën Matthias Diependaele (N-VA) kan de oppositie niet goed rekenen. Hoog tijd om aan Vlaams volksvertegenwoordiger Jeremie Vaneeckhout (Groen) te vragen of hij iets van boekhouden kent en ook of het Vlaams Belang niet te veel het Chinees Belang dient.

 

Na twee dagen plenair debat keurde het Vlaams Parlement woensdag 20 december de begroting voor 2024 goed. De Vlaamse begroting gaat volgend jaar voor 3,7 miljard euro in het rood. Geen paniek, volgens Vlaams minister van Begroting en Financiën Matthias Diependaele (N-VA) zal de begroting in 2027 weer in evenwicht zijn. Maar volgens Vlaams volksvertegenwoordiger Jeremie Vaneeckhout (Groen) dient de minister een soort ‘fake begroting’ in. “Hij dient een begroting in die zogezegd in 2027 in evenwicht moet geraken, maar hij zegt daarbij al dat er meer geld zal moeten komen voor de ouderenzorg en de hele welzijnsfactuur. Waardoor op lange termijn onze begroting helemaal niet in evenwicht zal zijn.”

De Vlaamse Regering maakt zich nochtans sterk dat ze de juiste keuzes hebben gemaakt en gerichte investeringen hebben gedaan. Vaneeckhout denkt daar anders over. Volgens hem blijft deze Vlaamse Regering keer op keer dezelfde fouten maken. “Eerlijk klimaatbeleid is nergens terug te vinden. Er worden cheques van 5000 euro gegeven voor diegenen die zich een elektrische auto kunnen permitteren, maar investeringen in openbaar vervoer worden niet gedaan. Premies gaan naar de 30 procent rijksten in Vlaanderen. De middelen moeten dus geheroriënteerd worden.”

Chinees Belang

Na de berichten over gewezen Vlaams Belang-politicus Frank Creyelman, die jarenlang als informant werd gebruikt door een Chinese spion, dook ook plots de naam Filip Dewinter op. Volgens Vaneeckhout roept dit ernstige vragen op en moet dit ten gronde uitgespit worden. “Dit baart mij toch zorgen. Collega Dewinter heeft er ook nooit een geheim van gemaakt dat hij goede connecties had in China, Rusland en Syrië. Je kan je toch afvragen of hij kan blijven functioneren als ondervoorzitter van het Vlaams Parlement.”