De Vlaamse Regering maakt zich sterk dat ze goed op onze centen past. Ondanks een tekort van bijna 4 miljard euro, zal het de volgende jaren helemaal goed komen. Hoe dat mogelijk is, komt Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) zelf uitleggen in Studio Vlaams Parlement.
Na twee dagen debatteren, keurde het Vlaams Parlement op woensdag 20 december de begroting voor het komende jaar goed. Tijdens het debat werden de inkomsten en uitgaven van de Vlaamse overheid voor 2024 besproken. “In de begroting worden de fundamentele keuzes gemaakt waar wij als samenleving extra op moeten inzetten en van waar die centen dan moeten gaan komen. Het is geen saaie materie, het is net een heel belangrijk debat”, zegt Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA). “Die keuzes maak ik niet zelf, dat is in overleg met de coalitiepartners. Het zijn compromissen. Mijn taak is om ervoor te zorgen dat de totaliteit van die begroting klopt. Dat we niet meer uitgeven dan dat we binnenkrijgen.”
Door de coronacrisis en de energiecrisis werden de overheidsfinanciën zwaar getroffen. Daar kwam ook nog eens een zware factuur bij van de teruglopende verkoop van huizen in Vlaanderen. “Ik ontken niet dat de schuld gestegen is, maar als we zo blijven verder doen dan streven we naar een begroting in evenwicht in 2027. Dat is niet het geval op het federale niveau”, kaart Diependaele in Studio Vlaams Parlement aan.
Oost-Vlaanderen
De verkiezingen van 9 juni 2024 naderen en alle kieslijsten krijgen stilaan vorm. Zo is minister Diependaele de lijsttrekker voor de Vlaamse N-VA-lijst in Oost-Vlaanderen. “Verkiezingen gaan over het winnen van vertrouwen. En je wint enkel het vertrouwen van mensen door de waarheid te spreken. Dat betekent dat je ook de dingen moet benoemen zoals ze zijn. Niet alles is in een vingerknip opgelost. Laat ons dus ernstig aan politiek doen en eerlijk zijn tegen de burgers”, aldus Diependaele.