culturele sector
Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) vindt het voorbarig dat in sommige gemeenten alle evenementen in 2020 zijn afgelast. Want die mogen doorgaan als de protocollen kunnen gevolgd worden zegt hij in een extra commissie cultuur in het Vlaams parlement. Hij verwijst ook naar de uitzonderingsmaatregelen om meer toeschouwers toe te laten dan de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad.

De coronacrisis heeft de evenementen- en culturele sector stevige klappen toegebracht. Het zag ernaar uit dat deze stilaan opnieuw op gang zouden komen in augustus, maar dat bleek niet het geval. Omdat de coronacijfers opnieuw de verkeerde richting uitgingen werden verdere versoepelingen uitgesteld. “De cultuursector heeft de prijs betaald voor de vrijheid van anderen”, zegt Stephanie D’Hose (Open Vld). “We zijn deze zomer volledig in paniek geschoten. Alles werd geannuleerd. Terwijl er nergens een uitbraak is vastgesteld door het bijwonen van een voorstelling of een cultureel evenement. Maar toch was het de culturele sector die als eerste op slot moest”.

Sinds 1 september mogen er opnieuw 200 mensen een voorstelling bijwonen in een zaal en 400 buiten. Grote concert- en theaterzalen kunnen een uitzondering vragen bij de burgemeester en de bevoegde minister. In het Vlaams Parlement uiten verschillende parlementsleden hun ongenoegen. Volgens Stephanie D’Hose (Open Vld) is het grootste probleem: de willekeur van het beleid. Orry Van de Wauwer (CD&V) vindt het dan weer positief dat er een uitzonderingsmogelijkheid is, maar het is te complex. “Men moet via de burgemeester, nadien het evenementenloket, enz. … De kans bestaat ook dat de ene burgemeester strenger zal zijn dan de andere”, aldus Van de Wauwer.

Evalueren en eventueel bijsturen

“Er is steun voor de culturele sector zowel federaal als Vlaams”, zegt Marius Meremans (N-VA). “Dat een en ander kan geremedieerd worden daar ben ik het wel mee eens. Maar zomaar zeggen dat er geen steun is voor de sector, daar doe ik niet aan mee. Dat is de waarheid geweld aandoen”. Meremans stelt ook voor om de impact van de coronacrisis op de culturele sector vervroegd aan te kaarten in de ad-hoc coronacommissie van het Vlaams Parlement “De bedoeling van deze coronacommissie is te evalueren, na te gaan wat er is fout gelopen en te remediëren. Daarvoor is de commissie aangesteld. Dan hebben we ook de mogelijkheid om, boven partijgrenzen heen, sterk, als een geheel, met aanbevelingen te komen”.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, woensdag 2 september 2020 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.