De corona-maatregelen voor de evenementen- en cultuursector

De Commissie voor Cultuur van het Vlaams Parlement komt op woensdag 2 september vervroegd samen naar aanleiding van de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad voor de evenementen- en culturele sector. ‘In Vlaanderen willen we onze cultuurzalen weer doen opleven en jong en oud toegang tot cultuur geven op een veilige manier. De één meterregel is alvast een stap in de goede richting,’ zegt commissievoorzitter Elisabeth Meuleman.

Op 20 augustus besliste de Nationale Veiligheidsraad dat theaters, concertzalen, sporthallen en andere indooractiviteiten vanaf september opnieuw 200 personen mochten toelaten. Openluchtevenementen mogen plaatsvinden met 400 deelnemers. Burgemeesters kunnen, mits toelating van de bevoegde minister, meer mensen toelaten.

De betrokken sectoren hebben ontgoocheld gereageerd op deze beslissing. Zij pleiten voor een berekening van het aantal toeschouwers op basis van de capaciteit van de zaal.

‘Daarnaast zijn er vragen bij het feit dat culturele activiteiten niet op school georganiseerd mogen worden of dat klassen van het secundair onderwijs niet naar voorstellingen kunnen. Naast rekenen en taal is cultuur een essentieel onderdeel van onderwijs, geen bijzaak. Op school begint cultuurparticipatie voor alle kinderen en jongeren, en dat is essentieel,’ klinkt het bij commissievoorzitter Meuleman.

De leden van de Cultuurcommissie willen over deze beslissingen en het ongenoegen in de evenementen- en culturele sector van gedachten wisselen met bevoegd minister Jan Jambon, minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Cultuur.

Live uitzending

Volg de vergadering van deze commissievergadering woensdag 2 september vanaf 14 uur rechtstreeks op televisie via vlaamsparlement.tv, de zender van het Vlaams Parlement. Te bekijken via Telenet (kanaal 42), Proximus TV (kanaal 175) of Orange (kanaal 80).

Studio Commissie

Heeft u deze live uitzending gemist? Geen probleem. Woensdagavond om 18u volgt in ‘Studio Commissie’ een uitgebreid verslag van deze commissievergadering. Daarna 24u te bekijken in de nieuwslus.

U kan deze vergadering ook rechtstreeks volgen via de webstream van het Vlaams Parlement: