Coronavirus - Corona - Quarantaine - Grootmoeder - Woonzorgcentrum
De commissievergaderingen in het Vlaams Parlement zijn weer van start gegaan, maar wel digitaal en via videogesprekken. Vanop afstand wisselen de parlementsleden van gedachten over de aanpak van de coronacrisis. In de commissie Welzijn geeft minister Wouter Beke meer uitleg over de 20.000 tests die specifiek gereserveerd zijn voor de woonzorgcentra. Hij legt uit hoe die verdeeld worden en wat hij wil bereiken.

Er zijn mogelijk 619 mensen gestorven in woonzorgcentra door COVID-19. Dat zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke tijdens de commissievergadering in het Vlaams Parlement. 2.982 bewoners zijn vermoedelijk besmet. Daarvan liggen er 198 in het ziekenhuis. In totaal zijn in de Vlaamse woonzorgcentra 2.174 personeelsleden afwezig, 3,56 procent van het totaal.

De minister benadrukt dat hij steeds volledig transparant is geweest over de cijfers uit de woonzorgcentra. Sp.a-voorzitter Conner Rousseau had namelijk geïnsinueerd dat de minister niet alle cijfers had doorgegeven. “214 op 4 dagen tijd? Hoeveel overlijdens heeft hij in totaal onder de mat geveegd?”, tweette hij. Een tweet die hij later weer introk. “Ik betreur dat sommigen spelletjes spelen en hier politiek gewin uit willen halen”, reageert de minister.

Testen

Sinds er in 25 van de ongeveer 800 woonzorgcentra in ons land corona is vastgesteld is het belang van testen alleen maar duidelijker geworden. Vanaf deze week zullen 20.000 testen beschikbaar zijn voor woonzorgcentra, 11.000 daarvan gaan naar Vlaanderen. 8.500 testen gaan naar 55 rusthuizen die veel problemen hebben en 2.500 testen gaan naar ongeveer 30 rusthuizen waar er geen problemen zijn. “Zo kunnen we nagaan hoe breed deze epidemie nu is verspreid”, aldus Beke.

Eerste digitale commissie

Na de geslaagde digitale stemming op afstand tijdens de plenaire vergadering van vorige week, ging vandaag de eerste digitale commissievergadering in het Vlaams Parlement van start. De parlementsleden konden tijdens de commissie voor Welzijn digitaal met elkaar van gedachten wisselen en minister Beke de nodige vragen stellen.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, dinsdag 7 april 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.