Coronavirus - Corona - Mondmaskers - Virus
Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) wil een tienpuntenplan uitrollen en een taskforce oprichten voor de zorgsector. Daarmee reageerde hij in het Vlaams Parlement op de felle kritiek van de afgelopen dagen.

Oppositiepartijen hebben afgelopen dagen felle kritiek geuit op het beleid van minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Zo zou de minister te laat in actie zijn geschoten en niet duidelijk gecommuniceerd hebben over de overlijdens in de woonzorgcentra. “Waarom werd er dus zo lang gewacht met rapporteren? Ik vind immers dat het rapporteren nu van die meer dan zeshonderd overlijdens echt een emotionele en psychologische impact heeft gehad op de bevolking, het personeel en de directies, maar zeker ook op de families en residenten, en dat valt niet te onderschatten. Mede daardoor vind ik dat de minister eigenlijk totaal in de fout is gegaan door niet tijdig te rapporteren”, zegt Stefaan Sintobin (Vlaams Belang).

Tienpuntenplan

Als antwoord kwam de minister af met een noodplan voor de zorgsector. Het plan bestaat uit tien punten. Het eerste punt gaat over het handhaven van de lockdown met de nodige bijsturingen. Zo komen er nieuwe richtlijnen omtrent het afscheid nemen van een naaste. Het tweede punt gaat over de support bij de uitbraak. Zo is er een team gespecialiseerd in infectieziekten en ouderenzorg. Het derde punt is de verdere monitoring van de epidemie en het opvolgen daarvan. Het vierde punt is de teststrategie en de communicatie rond deze cijfers. Het vijfde punt gaat over het personeel, zoals bijvoorbeeld het inzetten van een medische reserve.

Een zesde punt van het plan gaat over het beschermingsmateriaal. Zo zijn er lopende bestellingen voor mondmaskers, gels, brillen, handschoenen, enz. … Het zevende punt betreft de verdere uitrol van de cohortzorg. Punt acht gaat over de ziekenhuisondersteuning. Of woonzorgcentra ziekenhuisondersteuning kunnen krijgen. Het negende punt van het noodplan betreft de financiële impact op de verschillende instellingen. Het tiende punt gaat over het oprichten van een taskforce. “Een taskforce die we vanavond willen en zullen oprichten”, aldus minister Beke.

Het volledige verslag kun hier terugvinden.

Studio Vlaams Parlement, woensdag 8 april 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.