De openbare omroep VRT zorgt opnieuw voor opschudding. Medewerkers van de openbare omroep gingen leuren met allerlei voorstellen bij verschillende kabinetten. Met succes, want het geld om programma’s te laten maken stroomde zachtjes binnen. Is dat allemaal wel verzoenbaar met de redactionele onafhankelijkheid van de VRT? Marc Van de Looverbosch vraagt het aan Vlaams volksvertegenwoordiger Klaas Slootmans (Vlaams Belang).
Onlangs bracht het magazine HUMO naar buiten dat de kabinetten van voormalig ministers Bart Somers, Jan Jambon en Ben Weyts programma’s bij de openbare omroep bestelden, in ruil voor subsidies. Volgens Vlaams volksvertegenwoordiger Klaas Slootmans (Vlaams Belang) heeft de politiek de VRT bijna volledig in handen. “Vedetten worden ingezet om het regeringsbeleid te gaan bejubelen. De dunne lijn tussen de politiek enerzijds en de VRT-programmatie anderzijds, wordt gewoon overschreden. Ook de programmacharterraad zegt dit. Zij stellen vast dat er grote deontologische problemen zijn met die zogenaamde kabinetsprogramma’s.”
Daarnaast kwamen ook verschillende VRT-medewerkers naar buiten met verhalen over de toenemende politieke druk om programma’s te maken op maat van de Vlaamse Regering. Frederik Delaplace, CEO van de VRT, ontkent dit. In september herhaalde de CEO in de Mediacommissie van het Vlaams Parlement dat de VRT geen afspraken maakt met kabinetten. “Maar uit gelekte mails blijkt nu dat de VRT met een menukaart aan programma’s naar de kabinetten stapt. De kabinetten van ministers kiezen, de VRT draait. Dat is toch een stap te ver”, stelt Slootmans in Studio Vlaams Parlement vast. “Delaplace heeft aantoonbaar niet geheel de waarheid gesproken. Dat is een groot probleem.”