U herinnert het zich ongetwijfeld nog wel: het melkveebedrijf van de paters van Averbode. Na het eerste stikstofakkoord groeide het bedrijf uit tot hét symbooldossier van de nieuwe stikstofmaatregelen. Ze behoorden tot de grootste stikstofuitstoters van Vlaanderen. Niet de paters, maar de koeien. Ruim twee jaar hebben de paters gezocht naar oplossingen, maar tevergeefs. Volgens Vlaams volksvertegenwoordiger Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) moeten ze de deuren sluiten door het falende beleid van de Vlaamse Regering.
Het melkveebedrijf van de Abdij van Averbode sluit na 900 jaar definitief de deuren. Na het eerste stikstofakkoord van de Vlaamse Regering belandde de abdij op de lijst van de rode bedrijven. En dat is opmerkelijk, want in 2015 kreeg de abdij nog een vergunning om een nieuwe stal te bouwen. “Het maakt mij woedend”, reageert Vlaams volksvertegenwoordiger Stefaan Sintobin (Vlaams Belang). “Dat bedrijf bestaat al 900 jaar en moet nu sluiten omwille van het stikstofdecreet. Dat decreet is juridisch wankel en zou beter in de prullenmand verdwijnen.”
Maar volgens Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) is de abdij niet op de rode lijst terecht gekomen door een enorme uitstoot aan stikstof, maar omwille van de ligging. De omgeving is veranderd en er is kwetsbare natuur bijgekomen. Het cynische is dat de abdij zelf die gronden heeft afgestaan voor de ontwikkeling van natuur. “De landbouwbedrijven waren er eerst, de habitatrichtlijnen later. Maar door die nieuwe richtlijnen komen de landbouwbedrijven onder druk te staan”, kaart Sintobin in Studio Vlaams Parlement aan.
Sintobin is wel gelukkig dat minister Brouns de bevoegdheden Landbouw, Leefmilieu en Omgeving in handen heeft. Want met de voorganger van Brouns, minister Zuhal Demir, kon het weleens botsen. “Minister Demir had geen enkele voeling met de landbouwsector. Het is wel nog afwachten welk beleid minister Brouns zal leiden de komende jaren.”
Thuisstad
In Izegem, de thuisstad van Stefaan Sintobin, werd de lokale partij STiP+ de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober. Ze sloten een bestuursakkoord met Vlaams Belang, maar dat deed heel wat stof opwaaien. Nadat leden van STiP+ bedreigd werden, gooiden ze de handdoek in de ring. “Het is een zeer vreemde situatie momenteel. Er moet ook bekeken worden wat juridisch mogelijk is.”, aldus Sintobin. STiP+ en Vlaams Belang hebben namelijk een voordrachtsakte ondertekend. Het nieuwe kiesdecreet bepaalt dat verkozen politici maar één zo’n akte mogen ondertekenen. “De verkozen gemeenteraadsleden van STiP+ mogen geen tweede voordrachtsakte ondertekenen. Maar ik vrees dat de burgemeester van Izegem en huidig initiatiefnemer Bert Maertens (N-VA) momenteel mensen aan het loswrikken is van STiP+, om zo met andere partijen een coalitie te vormen”, aldus nog Sintobin.