Amerikaans Theater
Het Amerikaans Theater in Laken, onder beheer van de federale overheid, staat al jaren leeg. De Vlaamse Regering vraagt in haar regeerakkoord de overdracht van deze zaal naar Vlaanderen om er een Vlaamse culturele pool van te maken, onder beheer van de Ancienne Belgique (AB). Ook Brussel heeft interesse getoond in deze zaal. De Federale Regering heeft nu laten weten dat ze het gebouw wil afstoten. Tijdens de commissie voor Cultuur vraagt Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans (Vlaams Belang) naar de stand van zaken.

Het Amerikaans Theater aan de Brusselse Heizel is een erfenis van de Wereldtentoonstelling van 1958. Het complex is opgebouwd uit de restanten van het Amerikaans Paviljoen en werd tot 2012 gebruikt voor de studio’s van de Vlaamse Radio- en Televisieomroep (VRT). Sinds toen staat het gebouw leeg. In haar regeerakkoord heeft de Vlaamse Regering de ambitie getoond om het theater te willen overnemen van de Federale Regering, die het gebouw bezit.

“We dringen bij de federale regering aan op de overdracht van het Amerikaans Theater voor de creatie van een nieuwe Vlaamse culturele pool. Dit moet leiden tot een theaterzaal met een capaciteit van 1.200 zitjes. Die het mogelijk moet maken om een aantal grotere dans-, theater-, en muziekproducties op rendabele wijze naar Brussel te halen. Tevens beogen we daarmee een broedplek voor jong artistiek talent waar ze kunnen creëren, leren en onderling uitwisselen. Na overdracht zal de coördinatie van dit project gebeuren door de Ancienne Belgique”

Tijdens de commissie voor Cultuur zegt minister Jan Jambon dat de bereidheid tot onderhandelen er nog steeds is. Maar er moet eerst een federale regering gevormd worden. “Om verdere initiatieven te nemen, blijven de vorming van een Federale Regering en de bevestiging dat die Federale Regering het Amerikaans Theater wil verkopen de noodzakelijke voorwaarden. We kunnen met een Federale Regering in lopende zaken praten en het dossier voorbereiden. Maar de beslissingen om dit te doen moet van een Federale Regering in volheid van bevoegdheid komen”, aldus minister Jambon.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, woensdag 26 februari 2020 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.