Vlaams volksvertegenwoordiger Sam Van Rooy (Vlaams Belang) is een parlementslid dat graag van zich laat horen in debatten. Vaak tot grote ergernis van vele anderen. Samen met hem overloopt journalist Marc Van de Looverbosch de grote gebeurtenissen van 2023, zowel nationaal als internationaal. En kijken ze vooruit naar de verkiezingen van 2024.

Vanop de vierde plaats in Antwerpen werd Sam Van Rooy (Vlaams Belang) in 2019 verkozen in het Vlaams Parlement. Maar voor de verkiezingen van 2024 migreert hij naar het federale parlement. Daar staat hij op de vierde plaats. “Mijn hart ligt meer in de Kamer dan hier in het Vlaams Parlement. Dat heeft alles te maken met de bevoegdheden. Helaas zijn de bevoegdheden veiligheid en migratie nog steeds federale thema’s. Maar zolang dat verfoeilijke federale parlement bestaat, moeten wij ook daar ons ding kunnen doen.”

Opmerkelijk is de Antwerpse lijsttrekker voor Vlaams Belang voor de Kamer. De partij koos voor Lode Vereeck, ex-Open Vld en ex-Lijst Dedecker. De niet onbesproken Diepenbekenaar verhuist hiervoor van Limburg naar Antwerpen. “Lode heeft een Antwerps verleden en is een bijzonder bekwame politicus. Hij kent zijn dossiers zeer goed”, reageert Van Rooy. De partij wil zogezegd inzetten op vernieuwing maar voor de samenstelling van de Vlaamse lijst in Antwerpen heeft men duidelijk gekozen voor een andere tactiek. Daar trekt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken de lijst, op de tweede plaats staat Anke Vandermeersch en als lijstduwer koos men voor Filip Dewinter. “Ik denk dat onze lijsten een perfecte mix zijn van ervaring en verjonging. Dat kan je in elke provincie zien”, verdedigt Van Rooy.

Conflict Israël-Palestina

Op 7 oktober 2023 escaleerde het geweld in Israël en de Gazastrook toen de Palestijnse terreurbeweging Hamas raketten op Israël afvuurde en een ongekende operatie begon in Zuid-Israël waarbij doelbewust burgers werden gedood, verwond en ontvoerd. Israël beantwoordde het geweld met bombardementen op Gaza, waarbij veel burgers werden gedood. “Je kan er alleen met afschuw naar kijken maar zo’n escalatie zat er gewoon aan te komen. Het is wel opmerkelijk hoe Hamas een zo goed beveiligd land als Israël is kunnen binnenvallen. Dat is een onderzoek waard”, stelt Van Rooy.

Volgens het ministerie van Gezondheid in de Gazastrook, dat door Hamas wordt gecontroleerd, zijn er sinds het begin van de Israëlische bombardementen in de Palestijnse enclave al 20.915 doden gevallen. Van Rooy stelt zich toch vragen bij deze cijfers. “Die cijfers zijn zeer onbetrouwbaar. Dat onschuldige burgers slachtoffer worden staat buiten kijf maar Hamas zal er alles aan doen om die cijfers op te blazen. Het Israëlisch leger doet er alles aan om zoveel mogelijk burgerslachtoffers te vermijden. Er is geen enkel leger dat de vijand zo waarschuwt.”

Gebuisd

De explosieve dossiers binnen de Vlaamse Regering stapelen zich op. Van de wantoestanden in de kinderopvang en de woonzorgcentra tot het stikstofdossier. Geslaagd of gebuisd? “Ik zou deze Vlaamse Regering een 3, misschien 4, geven. De verwachtingen waren hooggespannen maar het is weer hetzelfde gebleven. Erger nog, tijdens de coronacrisis zijn er mensen eenzaam gestorven in de woonzorgcentra door de dwaze en blinde maatregelen die deze Vlaamse Regering heeft genomen. Je moet mensen waardig ouder laten worden en daarin is deze regering gefaald. Maar ook in de kinderdagverblijven waren er horrorverhalen. Deze Vlaamse Regering heeft onze jongsten en oudsten in de steek gelaten”, stelt Van Rooy vast.

Van Rooy wil daarom de volgende keer ook mee aan het roer staan. Hij wil mee het beleid in een bepaalde richting sturen. Maar veel liefhebbers zijn er niet om met het Vlaams Belang samen te werken. “Dat weet ik niet. Dat wordt gezegd, maar het is vooral veel getoeter. Ik ken heel veel stemmen binnen de N-VA die met ons in zee willen gaan. Minister Demir wil misschien niet met ons samenwerken maar wat betekenen haar woorden als 70 of 80 procent van de N-VA’ers met ons willen besturen?”, aldus Van Rooy.