Groen-fractieleider Björn Rzoska voelt zich als een vis in het water als het over de begroting gaat. Zo vindt hij dat de Vlaamse regering veel meer moet investeren in zonnepanelen en tegelijk geeft hij toe dat Groen een bocht heeft gemaakt wat het gebruik van kernenergie betreft. Hij praat erover met journalist Marc Van de Looverbosch in Studio Vlaams Parlement.

Naar jaarlijkse gewoonte buigt het Vlaams Parlement zich voor het kerstreces over de begroting voor 2023. Volgens Vlaams minister van Begroting en Financiën Matthias Diependaele (N-VA) ligt de Vlaamse begroting op koers richting een evenwicht in 2027. Maar Vlaams volksvertegenwoordiger en fractieleider voor Groen Björn Rzoska hekelt het feit dat deze Vlaamse regering structurele besparingen blijft doorvoeren op budgetten. “Dit is geen kaasschaaf, maar een kettingzaag. Zo worden de werkingsmiddelen in de kinderopvang niet geïndexeerd, terwijl we aan de ouders een geïndexeerde bijdrage vragen. Het is weer pappen en nathouden. Deze regering gaat geen grote hervormingen doorvoeren.”

Volgens Rzoska draait deze regering enkel de besparingen van de afgelopen jaren terug. Maar daarmee worden de noden in de kinderopvang niet opgelost. “De kinderopvangsector zit in een crisis. Dan verwacht ik toch dat beleidsmakers gaan hervormen en ingrijpen. Maar de Vlaamse regering doet niets. Neem nu ook het lerarentekort in het onderwijs. Een probleem dat er al jarenlang is en maar niet opgelost raakt. En wanneer neemt onderwijsminister Ben Weyts maatregelen? Anderhalf jaar voor de verkiezingen. Een beetje laat, niet?”

De bocht van Groen

Jarenlang heeft de partij Groen zich verzet tegen kernenergie. Maar met de energiecrisis besliste Groen om in maart 2022 de kernuitstapplannen te herevalueren. Sterker nog, nu besliste Groen mee om twee kernreactoren langer open te houden. “Het is voor ons geen makkelijk dossier. Dat geef ik toe. In de eerste plaats moeten we nu garanderen dat het licht niet uitgaat.”