De crème de la crème van Vlaamse regisseurs, scenaristen en producenten is in de pen gekropen. Ronkende namen als Lucas D’hondt of Stijn Coninx klagen in een open brief aan dat succesvolle producties zoals Close of 1985 minder geld zullen krijgen. Minister van Media Benjamin Dalle (cd&v) spreekt dat tegen. Journalist Marc Van de Looverbosch praat erover met Meyrem Almaci (Groen), voorzitter van de commissie Media.

Met een nieuw decreet dat momenteel voorligt, vreest de Vlaamse filmwereld dat minister voor Media Benjamin Dalle (cd&v) de sector zal ontwrichten. De regering hervormt namelijk de ‘stimuleringsverplichting’. Productiehuizen zoals Woestijnvis en Roses are Blue (die allebei deel uitmaken van Telenet, dat zelf eigendom is van het Amerikaanse Liberty Global, n.v.d.r.) zouden dan ook toegang krijgen tot middelen die tot nu voorbehouden zijn voor producties van onafhankelijke producenten. “Afhankelijke productiehuizen hebben een concurrentieel voordeel en met het decreet dat nu voorligt gaat de minister dat voordeel enkel versterken”, stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Meyrem Almaci (Groen) vast.

Twee stikstofcrisis?

Op vrijdag 14 juli vindt de laatste ministerraad voor het zomerreces plaats. Stort het stikstofdossier de Vlaamse regering voor een tweede keer in een crisis? “Mocht deze regering kunnen vallen, dan had ze al lang gevallen over dit dossier. Maar men houdt elkaar in een houdgreep en blijft dat maar doen. Deze Vlaamse Regering is geen regering meer”, zegt Almaci in Studio Vlaams Parlement. “Na de voorbije verkiezingen is die continue profilering van sommige partijen nooit gestopt, waardoor er geen knopen kunnen doorgehakt worden. Het kraakt langs alle kanten en dat heeft alles te maken met die profileringsdrang.”

Politieke arena

De laatste weken kondigden verschillende Groen-politici hun afscheid aan van de nationale politiek. Onder meer Vlaams volksvertegenwoordigers Björn Rzoska, Elisabeth Meuleman en An Moerenhout. Waarom verlaten steeds meer politici de politieke arena? “Op sociale media gaat het er hard aan toe. Dat weegt op mensen en politici blijven mensen”, kaart Almaci aan. Zal zij ook het schip verlaten? “Neen, ik ga nog een rondje meedoen.”