Vlaams volksvertegenwoordiger Tinne Rombouts (cd&v), die altijd met haar laarzen in de modder naast de boeren heeft gestaan, gelooft nog in de landbouw. Maar gelooft ze ook nog in de politiek? Voor het eerst praat ze daar openhartig over.

De boerenprotesten hebben heel wat teweeggebracht. De boeren mochten op de koffie bij de Vlaamse Regering. Ze willen na de woorden en de beloften nu daden zien. Maar het enige wat ze te zien kregen, was een verdeelde regering. “Ik heb hun bezorgdheden meermaals aangekaart in het Vlaams Parlement. Maar hun boodschap dringt gewoon niet door. Het verbaast mij dan ook niet dat er grootschalige acties zijn gekomen. Als het je toch zou verbazen, dan heb je geen voeling met de landbouwers”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Tinne Rombouts (cd&v). “Ik hoop dat de Vlaamse Regering eindelijk onze landbouwers au sérieux neemt en dat er naar oplossingen gezocht worden.”

Op woensdag 24 januari 2024 werd het Stikstofdecreet door de meerderheidspartijen goedgekeurd in het Vlaams Parlement. Al was er geen totale eensgezindheid binnen de meerderheid. Zo onthield Rombouts zich bij de stemming. “Ik heb mijn teleurstelling op deze manier willen uiten.”

In de spiegel

Eind december kondigde Rombouts aan dat ze de nationale politiek verlaat en dat ze dus afstand doet van haar lijsttrekkerspositie op de Vlaamse lijst in Antwerpen. Over het waarom van haar vertrek bleef het vaag. “De grenzen van mijn rechtvaardigheidsgevoel zijn te vaak overschreden. Ik moet mijzelf ook recht in de spiegel durven kijken”, kaart Rombouts in Studio Vlaams Parlement aan. “Het is belangrijk om tot oplossingen te komen, maar er is ook de manier waarop, hoe je omgaat met mensen. Ik zal nu zien wat de toekomst brengt.”