Een leeuwenvlag op de tribune van de voorzitter, dat hadden ze nog niet gezien in het Vlaams Parlement. Plaatsvervangend voorzitter Filip Dewinter (Vlaams Belang) had die daar persoonlijk laten neerpoten. Tot hij daar enkele opmerkingen over kreeg. Onder andere van Hannelore Goeman (Vooruit) die er haar tanden inzette. Ze is te gast in Studio Vlaams Parlement.

Filip Dewinter (Vlaams Belang) die de voorzittershamer overnam van de zieke parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA), zorgde voor de verrassing van het jaar: hij pootte een Vlaamse leeuwenvlag naast zijn voorzittersstoel bij het begin de zitting. En die vlag bleef staan waar ze stond. Tot grote verbijstering van de linkerzijde die wat vreemd opkeek van al dat vendelgezwaai en geklauw van de interimvoorzitter. “Ik heb totaal geen probleem met de Vlaamse vlag. Als Brusselaar ben ik heel fier op mijn Vlaamse roots. Maar daar gaat het niet om. Waarom vond meneer Dewinter dat die vlag daar plots moest staan? Terwijl hij al vier jaar de kans heeft gehad om dit aan te kaarten in het Uitgebreid Bureau. Dewinter wou gewoon provoceren en dat is een voorzitter onwaardig”, haalt Hannelore Goeman (Vooruit) in Studio Vlaams Parlement uit.

Ontslag Pascal Smet

Onlangs heeft Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw, Europese en Internationale Aangelegenheden, Buitenlandse Handel, Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp Pascal Smet ontslag genomen. Hij kwam onder druk te staan wegens de aanwezigheid van de burgemeester van Teheran, Alireza Zakani, op de Brussels Urban Summit, een internationaal evenement waar burgemeesters en steden van de hele wereld vertegenwoordigd waren. Smet zou druk hebben gezet om de visa van de Iraanse delegatie toe te kennen. Daarna kwam ook uit dat hij de verblijfskosten van de delegatie zou betaald hebben met Belgische middelen.

“Pascal Smet heeft een fout gemaakt, maar hij heeft zijn politieke verantwoordelijkheid genomen. Daar heb ik respect voor”, reageert Goeman. Uiteindelijk volgt Ans Persoons hem op, maar even leek ook Goeman in de running te zijn voor het postje van staatssecretaris. Net ernaast gegrepen? “Ans Persoons is de juiste persoon op de juiste plaats. Ik ben naar het Vlaams Parlement gekomen, omdat mijn hart klopt voor het onderwijs. Ik heb het gevoel dat ik hier echt op mijn plaats zit en dat ik nog ‘unfinished business’ heb met minister Weyts.”