De erkenning van de Moslimexecutieve is al een tijdje geleden ingetrokken. Het orgaan was niet representatief voor alle moslims en er was sprake van inmenging en radicalisme. Onlangs viel er plotseling een opvolger uit de hemel: de Moslimraad. Een jonge vrouw staat aan het hoofd en het ziet er allemaal hoopvol uit. Tot aan het licht kwam dat ook die Moslimraad helemaal niet representatief is. Journalist Marc Van de Looverbosch praat erover met Vlaams volksvertegenwoordiger Nadia Sminate (N-VA).

De benoeming van imams, het toezicht op moskeeën, leraren en inspecteurs van de islamitische godsdienst aanstellen: het zou binnenkort tot het takenpakket behoren van de Moslimraad. Maar na de oprichting kwam er al snel kritiek op het initiatief. Zo zou de Moslimraad niet de moslimgemeenschap vertegenwoordigen. “We zitten al jaren met een malaise. Eerst met een Moslimexecutieve die corrupt was en niet gedragen werd door de moslimgemeenschap. Maar nu met de Moslimraad zitten we weer met een initiatief dat niet gedragen wordt door de moslimgemeenschap. Volgens deze gemeenschap zou de Moslimraad de lange arm zijn van federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). De zetel van die organisatie is dan ook gevestigd in een gebouw dat eigendom is van FOD Justitie, het departement van Van Quickenborne”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Nadia Sminate (N-VA) in Studio Vlaams Parlement.

Volgens waarnemers is het de zoveelste poging van de politiek om controle uit te oefenen over de moslimgemeenschap. Sminate begrijpt niet dat er geen overleg is geweest met de gemeenschap, maar ook niet met de verschillende regio’s. “Vlaanderen is bevoegd voor de erkenning van de lokale geloofsgemeenschappen. Alle gevolgen van de federale erkenning van de Moslimraad zijn wel voor onze rekening.”