coronahuurpremie
Vlaams Minister van Wonen Matthias Diependaele is geen voorstander van een coronahuurpremie. Zowel huurders als verhuurders pleiten om zo’n toelage toe te kennen aan kwetsbare huurders, maar daar gaat de minister dus niet op in. “Deze regering zet in op het in stand houden van het inkomen en daarvoor zijn de huidige maatregelen efficiënter”, aldus Diependaele tijdens een videoconferentie met de commissie Wonen van het Vlaams Parlement.

Het Vlaams Huurdersplatform en de Verenigde Eigenaars vinden dat er een tijdelijke toelage moet komen voor huurders die hun woning tijdens de coronacrisis niet meer kunnen betalen. “We vragen een maandelijkse huurtoelage om ervoor te zorgen dat die mensen ook effectief in hun woning kunnen blijven. Dat zij geen huurachterstal opbouwen terwijl zij die huur aan het afbetalen zijn. We moeten ook beseffen dat na de coronatijden ze die huur ook verder moeten betalen. Wie dan al met huurachterstal kampt telt er natuurlijk bij”, zegt woordvoerder Joy Verstichele in ‘De Ochtend’ op Radio 1.

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) vindt dat de Vlaamse regering al genoeg maatregelen heeft genomen voor de huurders en verhuurders tijdens de coronacrisis. Zo heeft men beslist dat mensen niet uit hun huis kan zetten met uitzondering van enkele specifieke gevallen.

“De Vlaamse Regering heeft beslist om uithuiszettingen tijdens de gelding van de beperkende maatregelenvan de Nationale Veiligheidsraad genomen vanaf 12 maart 2020 tijdelijk niet toe te laten. Tijdens de beperkende maatregelen kunnen er dus geen uithuiszettingen worden uitgevoerd. Deze maatregel duurt tot en met 17 juli 2020”

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Lees ook: Impact maatregelen ter bestrijding van de coronacrisis op het huurrecht

Studio Commissie, maandag 27 april 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.