Camelot Europe
Minister van Wonen Matthias Diependaele heeft leegstandsbeheerder Camelot Europe in gebreke gesteld. Camelot Europe is beheerder van tijdelijk leegstaande sociale woningen in Vlaanderen maar verhuurde in Leuven appartementen zonder conformiteitsattest. An Moerenhout (Groen) vroeg tijdens de commissie Wonen ook om de evaluatie van Camelot Europe die gepland staat in 2021 te vervroegen.

Op 14 juli 2017 heeft de Vlaamse Regering BVBA Camelot erkend als beheerder van sociale huurwoningen die leegstaan in afwachting van renovatie. Dit voor een periode van vier jaar. Daarvoor konden leegstaande woningen enkel ingehuurd worden door een lokaal bestuur of welzijnsorganisatie. Op deze manier biedt de Vlaamse Regering de sociale verhuurders een extra mogelijkheid om hun leegstaand patrimonium via een tijdelijke bestemming toch nog een functie te geven. “Maar er moet op toegezien worden dat leegstandsbeheer geen manier wordt om de beschermende maatregelen van de woninghuurwetgeving, die de standaard moeten blijven, te omzeilen”, zegt An Moerenhout (Groen).

Zo heeft het stadsbestuur van Leuven onlangs beslist om sociale huurwoningen in Kessel-Lo beheerd door Camelot, onbewoonbaar te verklaren. Camelot beschikte immers niet over conformiteitsattesten voor deze woningen. “Dit is niet het eerste voorval. Het Huurdersplatform geeft aan dat er nog dossiers lopen waarin leegstandsbeheerder Camelot woningen in bezetting ter bede geeft zonder dat een conformiteitsattest werd afgeleverd”, zegt Moerenhout. Ze pleit er dan ook voor om de geplande evaluatie te vervroegen.

In gebreke gesteld

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) liet weten Camelot in gebreke te hebben gesteld. Maar een vervroegde evaluatie komt er voorlopig niet. “We gaan de evaluatie van die erkenning nog niet maken, maar we volgen die natuurlijk wel op. We hebben een stok achter de deur. En door de ingebrekestelling hebben we die ook zeer duidelijk getoond aan Camelot”, aldus Diependaele.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, maandag 18 november 2019 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.