Leopold II
“Door standbeelden van Leopold II weg te halen of te vernietigen, verdwijnt de geschiedenis niet, ze wordt enkel onzichtbaar”. Dat zei Vlaams Minister voor Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele vorige week tijdens een videoconferentie van het Vlaams Parlement. Diependaele vindt wel dat er meer duiding moet komen, bijvoorbeeld door andere beelden naast die van Leopold II te plaatsen.

Het antiracismeprotest in de Verenigde Staten heeft ervoor gezorgd dat standbeelden van Leopold II, de verpersoonlijking van het Belgische koloniale beleid, weer ter discussie staan. Zo loopt er onder andere een onlinepetitie met als doel het standbeeld van Leopold II op de Oostendse zeedijk bij de iconische Drie Gapers weg te nemen. Volgens de initiatiefnemers is het standbeeld een duidelijke vorm van racisme. Het Oostendse stadsbestuur heeft laten weten dat het bestuur niet de intentie heeft om het beeld weg te halen. Tijdens de commissie voor Onroerend Erfgoed vragen Maxim Veys (sp.a) en Cathy Coudyser (N-VA) naar de mening van minister Matthias Diependaele (N-VA).

“Ik heb alle begrip voor de mensen die aanstoot nemen aan die standbeelden die zijn opgericht om iemand te eren. Dat moeten we wegwerken. Die eer moet verdwijnen door de contextualisering, door de ruimere uitleg, en eventueel zelfs iets extra’s, ons onroerend erfgoed verrijken, door er iets naast te plaatsen”, zegt Diependaele. De beelden naar een museale context overbrengen is voor de minister een optie, maar hij zou de beelden graag in het straatbeeld behouden. “Voor ons is het belangrijk dat het onroerend erfgoed deel blijft uitmaken van ons straatbeeld en dat die verhalen ook verteld worden in dat straatbeeld. Dat daardoor een extra laag moet worden toegevoegd en dat de context beter moet worden meegegeven, graag. Een tweede optie is het beladen erfgoed op zijn plek te duiden of te contextualiseren. Infoborden met context en excuses bij standbeelden zijn hierbij een eerste stap”, aldus de minister.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, maandag 22 juni 2020 vanaf 18u30 op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.