Van de 4000 gevallen van dierenmishandeling die binnenkwamen op de Belgische parketten volgden de afgelopen jaren slechts 235 veroordelingen. “Dat is veel te weinig”, vinden Vlaams parlementsleden Jelle Engelbosch (N-VA) en Renaat Landuyt (sp.a). Ze vragen dan ook meer actie van minister Ben Weyts.
Bijna zes op de tien klachten omtrent dierenmishandeling of verwaarlozing wordt door het parket geseponeerd. In twee jaar tijd kwamen meer dan 4.000 gevallen binnen op de Belgische parketten, maar in dezelfde periode zijn er slechts 235 strafrechtelijk aangepakt. “Hier is een klassiek probleem dat de parketten op de diverse plaatsen de inbreuken inzake dierenmishandeling niet belangrijk genoeg vinden om een vervolging in te zetten”, zegt Renaat Landuyt (sp.a). “Wat altijd een probleem is geweest in onze democratie, is dat de procureurs, los van het parlement en van de regering, beslissen wat zij al dan niet belangrijk vinden”. Naar aanleiding van deze cijfers heeft dierenwelzijnsorganisatie GAIA nog eens een oproep gedaan voor de oprichting van een volwaardige dierenpolitie. Per politiezone zou(den) een of twee politieagent(en) zich volledig moeten kunnen focussen op dierenwelzijn.
Ook voor Vlaams minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts (N-VA), kunnen die cijfers niet door de beugel. “In het verleden hebben we ervoor gezorgd dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen de administratieve afhandeling en de behandeling door de parketten van de pv’s. Dat systeem van administratieve boetes zorgt ervoor dat kleinere overtredingen, die vroeger massaal geseponeerd werden, niet onbestraft blijven. Daarnaast zorgt dit systeem voor een serieuze en effectieve ontlasting van de parketten”, zegt Weyts. “De parketten weten, dat als de Inspectiedienst Dierenwelzijn een dossier doorstuurt, het dan niet om een licht dossier gaat”.
Studio Commissie, donderdag 1 maart 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.