Discussie over Ijzeren Rijn gaat verder
Het dossier van de IJzeren Rijn waarbij een spoorweg de haven van Antwerpen verbindt met het Duitse Mönchengladbach zit nog steeds in het slop. Via een nieuw tracé hoopt Vlaanderen nu toenadering te vinden bij Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Dat betekent dat de spoorweg door het centrum van verschillende Kempense en Limburgse gemeentes zou liggen. In de commissie Mobiliteit vraagt men aandacht voor die gemeentes.

Op 8 maart hielden Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) en zijn Duitse tegenhanger uit Noordrijn-Westfalen, Hendrik Wüst, een persconferentie over de IJzeren Rijn. Samen werken ze aan een strategie om Nederland te overtuigen mee te werken. Nederland heeft namelijk enig voorbehoud aangetekend bij de realisatie van het 3RX-tracé (Rhein-Ruhr-Rail Connection) vanwege de verhouding tussen de verwachte baten en de kosten. Tijdens de persconferentie lanceerden Weyts en Wüst een oproep om te komen tot een drielandenwerkgroep. “Het doel van deze werkgroep is om Nederland te bewegen om het voorkeurtracé van de derde weg te aanvaarden zodat de IJzeren Rijn verder gerealiseerd kan worden”, zegt Marino Keulen (Open Vld). “We moeten zorgen dat iedereen mee is met het grotere verhaal. Het gaat om economie en mobiliteit”.

De Vlaamse havens vragen al langer om opnieuw een goederenspoorlijn van Antwerpen naar het Duitse Ruhr-gebied te openen. Volgens voorspellingen zou het vrachtverkeer de komende jaren aanzienlijk toenemen. Vracht die niet extra over onze wegen kan. “Ik wil absoluut niet voorbarig euforisch worden, maar we zijn er wel op korte tijd in geslaagd serieuze stappen vooruit te zetten. Het dossier is uit het slop en we zijn alleszins on speaking terms. De kaarten hebben nooit beter gelegen dan nu, maar ik hoed me voor enige euforie”, reageert minister Weyts. Het 3RX-alternatief kwam uit de bus als een realistische oplossing op middellange termijn, met het laagste prijskaartje van de 3 alternatieven. Het project wordt geraamd op 770 miljoen euro, exclusief BTW.

Studio Commissie (herhaling), donderdag 30 augustus vanaf 17u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.