Nicole de Moor (cd&v) was tot voor kort staatssecretaris voor Asiel en Migratie in de Vivaldi-regering en een van de sleutelfiguren voor cd&v bij de onderhandelingen over de nieuwe Arizona-regering. Nu is ze geen staatssecretaris meer, maar wel kersvers Vlaams volksvertegenwoordiger. En wees maar zeker, inburgering blijft een van haar kernthema’s.

Oud-staatssecretaris Nicole de Moor zit niet in de nieuwe federale regering De Wever I en neemt nu haar zitje op in het Vlaams Parlement. Bij de nationale verkiezingen in juni 2024 was de Moor lijsttrekker voor het Vlaams Parlement in de provincie Oost-Vlaanderen. “Het is een nieuwe wereld, het Vlaams Parlement. Ik heb 11 jaar op het federale niveau gewerkt, zowel achter als voor de schermen. Het Vlaams Parlement is een nieuwe dynamiek. Hier wordt er geen 40 uur over een nieuwe regeerverklaring gedebatteerd en maar goed ook”, lacht de Moor. “Ik heb altijd voor of in de federale regering gewerkt. Nu ben ik Vlaams volksvertegenwoordiger. Mijn leven krijgt een andere invulling.”

Maar ook in het Vlaams Parlement zal ze haar passie voor migratie meenemen. Ze wil zich inzetten op de thema’s integratie en inburgering. “Je kan geen goed migratiebeleid hebben zonder een goed integratiebeleid. Dus daar zal ik mij de komende jaren op toespitsen. Daarnaast zal ik ook de commissies Buitenlands Beleid en Cultuur opvolgen.”

Carrièreplanning

De cd&v wist maar twee ministerposten te pakken te krijgen in de regering De Wever I. Annelies Verlinden is de nieuwe minister van Justitie en Vincent Van Peteghem is minister van Begroting. Nicole de Moor viel uit de boot. Ze wordt nu opgevolgd door de Gentse nieuwkomer Anneleen Van Bossuyt (N-VA). “Als ze mij hadden gevraagd om mijn werk verder te zetten, had ik dat absoluut gedaan. Maar het is nu anders gelopen. Als je twee kaarten hebt, kan je er geen drie op tafel leggen”, reageert de Moor in Het Gesprek.

Nochtans zag het er wel goed uit. Zo zat de Moor mee aan de onderhandelingstafel en heeft ze mee het regeerakkoord geschreven. “Je mag niet aan carrièreplanning doen in de politiek. Dat is onmogelijk. Er zijn gewoonweg te veel toevalligheden in de politiek. Ik had bijvoorbeeld nooit de intentie om staatssecretaris te worden. Wanneer Sammy Mahdi voorzitter van onze partij werd, werd dit in mijn schoot geworpen. Maar ik ben zeer dankbaar voor alle kansen die ik heb gekregen.”

Moed

De Moor is erg tevreden met het regeerakkoord dat nu voorligt. Het asielbeleid gaat volgens haar de goede richting uit met deze Arizona-regering, in tegenstelling tot Vivaldi. “Grote hervormingen waren nodig in ons asielbeleid. Maar tijdens de Vivaldi-regering botste ik op Ecolo, Groen en PS. Zij hadden de moed niet om te hervormen en deze Arizona-regering wel.”

Volgens de Moor zal deze Arizona-regering het strengste migratiebeleid ooit voeren. Maar dat is ook nodig, klinkt het. “Mensen willen vooral een rechtvaardig asielbeleid en daar gaan we op inzetten. Vandaag zitten er systeemfouten in ons migratiesysteem. Er zitten veel te veel mensen in die opvangcentra die daar niet thuishoren. Dat zorgt er ook voor dat mensen het vertrouwen in dat systeem verliezen. Als je dat niet wil veranderen, zoals PS, Ecolo en Groen, dan haal je het draagvlak en het hele systeem onderuit. De misbruiken moeten er echt uit in ons systeem, zodat de druk op onze grenzen ook vermindert. Dat is een moeilijke kwestie, maar als je iets makkelijk wil doen moet je niet bij het departement Asiel en Migratie gaan werken. Je kan niet zacht zijn voor de mensen die het nodig hebben, als je niet hard bent voor de mensen die hier niet moeten zijn.”

Terugkeerbeleid

De Moor werd in het verleden vaak afgeschilderd als iemand die een koud asielbeleid voerde. Zo kreeg ze veel kritiek op haar maatregel om tijdelijk geen alleenstaande mannen die asiel aanvragen op te vangen. Ze nam die maatregel om kinderen en gezinnen voorrang te geven. Ook haar aanklampend terugkeerbeleid werd niet door iedereen met open armen ontvangen. “Als je niet wil dat hier zoveel mensen onwettig verblijven, dan moet je de overheid wel de mogelijkheid geven om daar iets aan te doen”, verdedigt de Moor. “Als we niet accepteren dat er duizenden mensen in de illegaliteit in België verblijven, heb je twee oplossingen: ofwel geef je iedereen een verblijfsrecht ofwel werk je een terugkeerbeleid uit. De eerste oplossing is gewoon een slecht idee. Veel sans-papiers hopen een regularisatie te krijgen als ze maar lang genoeg wachten. Dat is gewoon een slecht signaal. Er moet echt werk gemaakt worden van een terugkeerbeleid. En dat doet deze Arizona-regering.”