Sociale huurders die in een te groot huis wonen met te veel kamers, worden onder druk gezet om te verhuizen naar een kleinere woning. Op initiatief van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) verhogen de ‘boetes’ per kamer die ze ‘te veel’ hebben. Als de bewoners niet willen verhuizen betalen ze 50 euro meer per maand. Zowel de linkse als de rechtse oppositiepartijen vinden dat pesterijen. Journalist Marc Van de Looverbosch praat erover met Vlaams volksvertegenwoordiger Kristof Slagmulder (Vlaams Belang) in Studio Vlaams Parlement.

Meer dan 180.000 Vlamingen staan op een wachtlijst voor een sociale woning en dat worden er elk jaar meer. Vooral grotere gezinnen vinden moeilijk een woning. Om dat probleem op te lossen wil Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) de onderbezettingsvergoeding in de sociale huisvesting optrekken. Op deze manier wil de minister mensen die nu te ruim wonen, aansporen om kleiner te gaan wonen. De nieuwe plannen kunnen op weinig bijval rekenen bij Vlaams volksvertegenwoordiger Kristof Slagmulder (Vlaams Belang). “Die regels zullen vooral onze ouderen treffen die gedwongen zullen worden de sociale woning waar ze vaak al decennia wonen te verlaten. Een oude boom verplant je niet. Dit is een asociale maatregel.”

Slagmulder verwijst naar zijn gemeente Denderleeuw waar mensen noodgedwongen uit hun sociale woning worden gezet voor renovatie. Hij vreest dat ze ook niet meer zullen kunnen terugkeren. “Mensen die er al jaren wonen, moeten nu tijdelijk gaan verhuizen. In veel gevallen zullen die mensen niet meer kunnen terugkeren. Ze worden uit hun vertrouwde omgeving geplukt. Dit heeft een zware impact op het mentale welzijn van deze mensen. We moeten dit absoluut zien te vermijden.”