Het Vlaams Parlement keurde de nieuwe eindtermen voor de tweede en derde graad secundair onderwijs goed. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil met deze nieuwe eindtermen: de lat hoger, actueler en ambitieuzer leggen. In het Vlaams Parlement stemde de meerderheid voor. Oppositiepartijen sp.a, Groen en Vlaams Belang onthielden zich bij de stemming, onder meer omwille van de krappe timing.
De eindtermen bepalen wat leerlingen minimaal moeten kennen en kunnen aan het einde van een opleiding. De huidige eindtermen zijn meer dan twintig jaar oud en dus is er nood om ze actueler en moderner te maken. “De eindtermen kwamen tot stand in ontwikkelcommissies waar zowel onderwijsnetten en onderwijsspecialisten en leerkrachten aanwezig waren. Overleg, draagvlak en consensus stonden centraal. Generalisten van de koepels en netten bewaken het overzicht over het geheel en de valideringscommissie waakt over de coherentie, consistentie en evalueerbaarheid”, zegt Jean-Jacques De Gucht (Open Vld).
De nieuwe eindtermen moeten een antwoord bieden op de dalende onderwijskwaliteit van de afgelopen jaren. Algemeen zijn er zestien zogenoemde sleutelcompetenties, waaronder ‘Competenties in het Nederlands’ en ‘Cultureel bewustzijn en culturele expressie’. De eindtermen worden geformuleerd in functie van deze competenties en niet langer in functie van vakken of leergebieden. “De arbeidsmarkt schreeuwt en zegt: ‘Degenen die vandaag bij ons binnenkomen, hebben veel meer skills nodig op allerlei mogelijke manieren.’ Dat zijn die zestien competenties”, zegt Koen Daniëls (N-VA).
‘Geen minimumdoelen, maar volledig onderwijsprogramma’
Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, kan zich echter niet vinden in die nieuwe eindtermen. Volgens de directeur blijven er nog amper vrije uren over voor een eigen pedagogisch project. “Het gedetailleerde karakter van de eindtermen schaden de onderwijsvrijheid en zijn geen minimumdoelen, maar een volledig onderwijsprogramma. Ze grijpen te sterk in op wat er in de klas gebeurt”, klinkt het. Daarom stapt het katholiek onderwijs naar het Grondwettelijk Hof. Boeve vraagt de opschorting en vernietiging van de nieuwe eindtermen.
“Dit ruikt naar chantage om die eindtermen niet te laten passeren”, zegt Hannelore Goeman (sp.a). “Ik vind het vooral ook onbegrijpelijk, omdat het Katholiek Onderwijs Vlaanderen vanaf het begin in die ontwikkelcommissies zetelde en omdat deze koepel zich voor de zomer nog akkoord verklaarde.” Uiteindelijk werden de eindtermen met een meerderheid goedgekeurd. Oppositiepartijen sp.a, Groen en Vlaams Belang onthielden zich bij de stemming, onder meer omwille van de krappe timing en haalbaarheid.
Het volledige verslag kan u hier terugvinden.
Lees ook: ‘Zestien sleutelcompetenties: wat houden ze in?’
De Koepelzaal, dinsdag 16 februari 2021 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.