Als iemand de problematiek van de woonzorgcentra al jaren volgt als volksvertegenwoordiger, dan is het wel Katrien Schryvers (cd&v). Ze is blij dat er nu een historisch akkoord is gesloten met de koepels. Daarnaast polst journalist Marc Van de Looverbosch of ze ook blij is met haar lijsttrekkerschap in Antwerpen.

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v) besliste, in overleg met de sector, dat nieuwe woonzorgcentra niet meer hun dagprijs vrij mogen bepalen. Ze moeten die verantwoorden op basis van de kosten die ze maken. Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers (cd&v) vindt dit een goede zaak. “Met dit akkoord wordt er tegemoet gekomen aan een aantal pijnpunten. Elke euro die wordt betaald door Vlaanderen moet ook effectief naar de zorg gaan. We moeten weten waar dat geld naartoe gaat. Dat geldt trouwens voor alle sectoren.”

Geroutineerd konijn

Vlaams volksvertegenwoordiger Tinne Rombouts (cd&v) besliste onlangs om het Vlaamse lijsttrekkerschap in Oost-Vlaanderen naast zich neer te leggen. De exacte reden hiervoor is tot op heden niet heel erg duidelijk. “Tinne heeft om persoonlijke redenen de lijst niet willen trekken. We moeten respect hebben voor deze beslissing”, zegt Schryvers in Studio Vlaams Parlement.

Voorzitter van de cd&v Sammy Mahdi moest bijgevolg dringend op zoek naar een nieuwe lijsttrekker. Heel wat namen deden de ronde, zoals Wouter Torfs, Amir Bachrouri, Ine Van Wymersch, imam Khalid Benhaddou en Inge Vervotte. Uiteindelijk werd niet gekozen voor een ‘wit konijn’ maar oudgediende Katrien Schryvers. Dat Schryvers niet de eerste keuze was van Mahdi deert haar niet. “Zo’n lijstvorming is steeds een moeilijke puzzel. Uiteindelijk is de partij bij mij uitgekomen. Ik kijk nu vooruit en wil er samen met een jong en gedreven team voor gaan.”