Energiehuizen krijgen nieuwe rol
Vanaf 2019 zal de Vlaamse energielening enkel nog beschikbaar zijn voor mensen met een laag inkomen. Dat heeft de Vlaamse regering vorig jaar beslist. De Energiehuizen, die de leningen verstrekken, krijgen ook een nieuwe rol. Ze zullen alle Vlamingen gratis bijstaan bij hun energetische renovaties. In het Vlaams Parlement vraagt men zich af hoe de wijziging praktisch zullen doorgevoerd worden.

Wie een energielening wil van de Vlaamse overheid moet dat geen jaren meer uitstellen. Vanaf 2019 zullen alleen nog mensen met een laag inkomen en verenigingen zo een lening kunnen krijgen. Nu kan iedereen die aanvragen, vanaf 2019 niet meer. De Vlaamse regering vindt namelijk dat leningen uitschrijven een taak voor de banken is en niet voor de overheid. “De Vlaamse overheid is geen bank. We willen ons als overheid vanaf 1 januari 2019 concentreren op onze kerntaak: kwetsbare Vlamingen leningen verschaffen, en alle anderen wegwijs maken in het Vlaamse energiebeleid”, liet Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) weten.

De regering breidt de huidige leningsvoorwaarden wel eerst nog uit voor ze ze inperkt. Nu kan iedereen maximaal 10.000 euro lenen, terug te betalen op 5 jaar tegen 2% rente of 0% voor de sociale doelgroepen. Het leenbedrag zal nu verhoogd worden naar 15.000 euro.  “De beslissing heeft uiteraard een impact voor de toekomst van de energiehuizen, wat met hen is bediscussieerd”, zegt Andries Gryffroy (N-VA). “Het hervormingsproces is nog maar net opgestart. Momenteel gebeurt de heroriëntering volop in overleg met de energiehuizen zelf. We kijken uit naar de concrete invulling”.

Studio Commissie, donderdag 1 februari 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.