Binnenkort misschien zonnedelen in heel Vlaanderen
Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein wil zonnedelen mogelijk maken in heel Vlaanderen. Daarbij kunnen particulieren mee investeren in zonnepanelen op daken van bedrijven of verenigingen en dat onmiddellijk verrekend zien op hun eigen energiefactuur. Dat Andries Gryffroy zeer optimistisch is over het idee is geen verrassing, hij lag namelijk zelf aan de basis van de conceptnota over zonnedelen.

De zon schijnt voor iedereen, maar niet iedereen heeft een geschikt dak om zelf zonnepanelen te plaatsen. Tegelijkertijd zijn er nog heel wat grote bruikbare daken in Vlaanderen beschikbaar. Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein (Open Vld), wil daarom eind dit jaar ‘zonnedelen’ mogelijk maken. Particulieren zullen zo mee kunnen investeren in zonnepanelen van bedrijven, coöperatieven, steden, gemeenten of verenigingen. Wie mee investeert zal dit meteen verrekend zien op hun factuur. “Tot voor kort was de idee dat hernieuwbare energie alleen maar kostte, dat het de factuur verzwaarde en dat het een negatief verhaal was. Dat turnen wij nu om met een positief verhaal”, zegt minister Tommelein.

In februari zullen Eandis en Infrax een oproep lanceren naar de energieleveranciers om mee in het project te stappen. De distributienetbeheerders beheren immers ook de energiedata. Zij kunnen zo de link vormen tussen het zonneproject en de leverancier van diegene die mee investeert. De netbeheerders en de leveranciers zullen samen deze nieuwe datadienst uittesten om de technologie te verfijnen en op punt te zetten. “We hebben voldoende daken om onze doelstellingen te halen. Het enige wat we dan nog moeten hebben, is meer zon in de wereld. Daar kunnen we ook voor een stuk symbolisch voor zorgen”, aldus minister Tommelein.

Studio Commissie, donderdag 1 februari 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.