Vlaamse klimaatdoelstellingen 2020
“Ik heb liever dat men mij te optimistisch noemt dan dat men mij een gebrek aan ambitie verwijt.” Minister van Energie Bart Tommelein wil er alles aan doen om de Vlaamse doelstellingen rond hernieuwbare energie tegen 2020 te halen. Dat zei hij als antwoord op een vraag van Robrecht Bothuyne tijdens de commissie energie van het Vlaams Parlement over die doelstellingen.

Het wordt voor Vlaanderen bijzonder moeilijk om de klimaatdoelstellingen voor 2020 te halen. Om te beginnen is er niet genoeg groene stroom uit de wind en de zon. Zo kunnen de doelstellingen enkel gehaald worden indien er op 4 jaar tijd 430 windturbines bijkomen en 400.000 woningen voorzien worden van zonnepanelen. Maar in 2017 werden er slechts 45 windturbines geplaatst en 45.000 à 50.000 zonnedaken geïnstalleerd. Ook het vergroenen van het verkeer gaat niet zoals voorzien. Uit cijfers van de Vlaamse overheid blijkt namelijk dat we niet genoeg bio-ethanol of biodiesel mengen in onze auto’s. Die groene brandstoffen zouden oorspronkelijk voor 20% meetellen in de doelstellingen voor 2020, maar de Vlaamse regering heeft dat aandeel nu verlaagd naar 16%.  Dat verschil van 4% is een equivalent van 100.000 zonnedaken en 100 windturbines.

“Vlaanderen moet optimistisch zijn in het behalen van doelstellingen. Anders kunnen we beter onmiddellijk de boeken dichtdoen”, zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld). De Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV), het overlegorgaan van de vakbonden en werkgevers, hebben hun twijfels over de energieplannen van de minister. Zij stellen vast dat de middelen die worden gebruikt voor het behalen van de klimaatdoelstellingen 2020 komen uit het Energiefonds. Dit fonds wordt deels gefinancierd door de energieheffing, de Turteltaks, maar die ligt veel lager nu. Dit kan leiden tot een tekort van 700 miljoen euro in 2020. “Dat zijn kunstmatig samengestelde worstcasescenario’s. Die worstcasescenario’s houden onvoldoende rekening met het feit dat er wordt gewerkt op het terrein. En dat er een Zonneplan, Zonnekaart en Windplan is. Dat er daarnaast ook campagnes zijn”, zegt Tommelein. “Mij lijkt het helemaal niet onrealistisch dat wij géén kloof zullen hebben. Dat we zelfs de doelstellingen wel degelijk zullen halen”.

Studio Commissie, donderdag 1 februari 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.