Twee verkeersdrama’s van de voorbije dagen beroeren niet alleen Vlaanderen maar ook het hele Vlaams Parlement. Twee kinderen gestorven door een ongeval op weg naar school. Het aantal verkeersslachtoffers daalt wel lichtjes, maar kan minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) niet veel meer doen? Journalist Marc Van de Looverbosch vraagt het aan Vlaams volksvertegenwoordiger Sofie Mertens (cd&v).

Deze week vonden er maar liefst twee dodelijke ongevallen met kinderen plaats. Een 17-jarig meisje uit Willebroek en een 11-jarige jongen uit Hoogstraten lieten het leven. Telkens door een aanrijding met een vrachtwagen. “We moeten verkeersveiligheid continu onder de aandacht brengen. Deze twee tragische ongevallen tonen aan dat er nog steeds te veel ongevallen gebeuren van en naar school”, kaart Vlaams volksvertegenwoordiger Sofie Mertens (cd&v) aan. “Het is vaak druk wanneer ouders hun kind gaan afzetten of ophalen op school. Vaak parkeren ouders dubbel of op de berm om hun kind af te zetten op school. Dat kan voor onveilige situaties zorgen.”

In Vlaanderen werden in 2021 874 verkeerspunten rond een schoolomgeving doorgegeven die aangepakt moesten worden. Een jaar later gingen de werkzaamheden van start. “Ondertussen heeft de minister al meer dan 300 van die gevaarlijke punten aangepakt”, zegt Mertens in Studio Vlaams Parlement. “Dat gaat helaas niet heel snel. Je moet in gesprek gaan met de lokale besturen, aannemers, soms moeten er onteigeningen gebeuren, enz. Het is niet zo simpel. Iedereen begint veel liever gisteren aan die werken dan vandaag, maar we zitten met factoren die we niet altijd in de hand hebben.”

Killers

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) wijst op de grote killers in het verkeer: afleiding, snelheid en rijden onder invloed. Drie oorzaken die niets met infrastructuur te maken hebben. “Zomaar zeggen dat het aan het gedrag van de bestuurders of slachtoffers ligt, vind ik een beetje te kort door de bocht”, reageert Mertens. “Maar zelfs daarin kan de overheid een rol spelen. Door bijvoorbeeld verkeerseducatie in scholen te geven en meer te sensibiliseren.”