Onlangs kondigde Vlaams volksvertegenwoordiger Vera Jans (cd&v) aan dat ze uit de politiek stapt. “Het is tijd voor iets anders”, klinkt het. Niemand, ook de partij niet, had deze keuze zien aankomen. In onze eindejaarsspecial legt ze aan journalist Marc Van de Looverbosch uit waarom ze deze stap heeft gezet.
Na vier legislaturen in het Vlaams Parlement te hebben gezeteld, geeft Vlaams volksvertegenwoordiger Vera Jans (cd&v) er de brui aan. “Ik heb het heel graag gedaan maar ik ben nu klaar voor de magie van een nieuw begin. Ik stop met politiek op alle niveaus, ook in Lanaken. Als je aan politiek doet, doe je dat voluit. Zo niet, doe je iets anders. En daar ben ik nu klaar voor. Wat ik precies ga doen, weet ik nog niet. Maar ik vermoed dat ik terug naar mijn eerste liefde ga, de psychologie.” Nochtans werd er verwacht dat het cd&v-kopstuk bij de verkiezingen van 2024 terug zou opkomen. Sommigen beweren dat Jans uit de politiek stapt omdat An Christiaens, schepen uit Tongeren, de tweede plaats op de Vlaamse lijst in Limburg krijgt en niet zij. “Dat klopt helemaal niet. Als je zo’n afweging maakt, dan gaat dat niet over één nacht ijs. Ik had de beslissing al voor mijzelf genomen.”
Na het ontslag van toenmalig Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (cd&v) werd Vera Jans genoemd als mogelijke opvolger. Maar uiteindelijk kwam Limburger Jo Brouns (cd&v) in de Vlaamse Regering terecht. “Op dat moment was ik zeer vereerd dat men mij als mogelijke kandidaat-minister zag, dat mijn werk serieus genomen werd”, zegt Jans. “Mensen zeggen vaak dat politici onthecht zijn, dat politiek iets tijdelijk is. Maar wanneer iemand er na 20 jaar politiek mee stopt, dan worden er allerlei verklaringen gezocht.”
Vliegen afvangen
In maart 2023 werd er hevig gedebatteerd over het stikstofakkoord in het Vlaams Parlement. Viceminister-president Hilde Crevits (cd&v) haalde scherp uit naar haar coalitiepartners N-VA en Open Vld. “cd&v is bereid om tot een akkoord te komen, maar het zal niet lukken als je een partij tegen de muur kwakt.” Zo’n felle uithaal van Crevits hebben we niet vaak of zelfs nog nooit gezien. “De grenzen zijn opgezocht van wat mogelijk was. Er is daar zeer hard gespeeld. Er is een verruwing van het taalgebruik en dat draagt nooit bij tot een goede samenwerking. We moeten terug naar die sobere stijl en niet steeds vliegen willen afvangen van elkaar.”
Ook Beke werd het slachtoffer van de harde politiek. Heeft hij terecht ontslag genomen? “Dat is een moeilijke vraag. Als beleidsmaker sta je op en ga je slapen met je dossiers en de verhalen van mensen die je aangrijpen. Sommigen beweren dat Wouter onverschillig was voor al die verhalen maar dat is zeker niet zo. Politici zijn ook maar mensen”, zegt Jans.
Win for life
Wonen was een van de bevoegdheden die Vera Jans nauwgezet opvolgde in het Vlaams Parlement. Op het vlak van het sociaal woonbeleid vindt Jans dat bevoegd minister Diependaele steken heeft laten vallen. “Er moeten meer sociale woningen gebouwd worden. Meer aanbod zal ook zorgen voor een tempering van de huurprijzen. Dat is dringend nodig vandaag in Vlaanderen. Daar moet meer ambitie in getoond worden.” Dat minister Diependaele een sociale woning vergelijkt met een ‘win for life’, vindt Jans een zeer pijnlijke zaak. “De voorwaarden verstrengen, het draagvlak verkleinen en weinig huizen bijbouwen, dat zal de huisvestingsproblematiek niet oplossen.”