Adeline Blancquaert (Vlaams Belang) kwam op 23-jarige leeftijd in het Vlaams Parlement terecht. Daarmee was ze een van de jongste volksvertegenwoordigers in het Vlaams Parlement. Hoe kijkt zij terug naar de afgelopen legislatuur? Samen met Marc Van de Looverbosch overloopt ze de meest opmerkelijke gebeurtenissen van het voorbije jaar en kijkt ze vooruit naar de verkiezingen van 2024.

 

In 2019 kreeg de toen nog onbekende Gentse Adeline Blancquaert de tweede plaats op de Vlaamse lijst voor Oost-Vlaanderen. Maar voor de verkiezingen van 2024 liggen de kaarten minder gunstig. “Ik zal de lijst op de zevende plaats ondersteunen. Persoonlijk zie ik dit niet als een degradatie. Als de peilingen kloppen dan zal ik mijn zetel wel behouden. Maar ja, peilingen zijn maar peilingen. We zullen moeten afwachten.”

En in de provincie van premier De Croo zal het wel een strijd worden. Blancquaert moet het opnemen tegen onder andere Senaatsvoorzitter Stephanie D’Hose (lijsttrekker voor Open Vld), voormalig Vooruit-voorzitter Conner Rousseau, Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele en cd&v-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor. “Ons programma is steviger dan dat van de concurrentie. Als ik denk aan Nicole De Moor en haar falende migratiebeleid, als ik denk aan Stephanie D’Hose die de Senaat ging afschaffen… Ik maak mij nog niet te veel zorgen.”

Ajuinenstad

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 zal Blancquaert de lijst trekken in Aalst. De Gentse verhuisde onlangs omwille van privéredenen naar Erembodegem. “Ik heb mijn ontslag gegeven als Gents gemeenteraadslid en om familiale redenen heb ik de overstap gemaakt naar Aalst. De partij heeft besloten om mij lijsttrekker te maken. De lijn van vernieuwing wordt ook doorgetrokken naar de lokale verkiezingen.” Daar zal ze het moeten opnemen tegen huidig N-VA-burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) die in 2018 11081 voorkeurstemmen behaalde. “Bij de laatste peilingen kwam Vlaams Belang als grootste uit de bus. Wij staan dus open om met N-VA een sterk blok te vormen in Aalst.”

Niet langer proportioneel

De militaire reactie van Israël op de terreuraanval van Hamas is volgens Blancquaert niet langer proportioneel. In onze eindejaarsspecial zegt ze dat ze zich kan vinden in de oproep tot een staakt-het-vuren. “We moeten een onderscheid maken tussen de terreurgroep Hamas en de Palestijnse bevolking. Natuurlijk mag Israël zich verdedigen tegen Hamas, maar hun reactie is niet meer proportioneel. Kinderen, vrouwen en onschuldige mannen zijn het grootste slachtoffer van de militaire actie van Israël. Maar daarmee treffen ze Hamas niet. Ik kan mij dan ook vinden in de oproep van een staakt-het-vuren. Ik denk niet dat iemand gebaat is bij conflicten die dagenlang duren waarbij onschuldige burgers gedood worden.”

Slimme vos

Op een woensdag in juni 2023 merkte fractieleider van Vooruit, Hannelore Goeman, op dat er opeens een Vlaamse vlag stond vlak naast de voorzittersstoel. Een beslissing van Filip Dewinter (Vlaams Belang), ondervoorzitter van het Vlaams Parlement, die voorzitter Liesbeth Homans (N-VA) moest vervangen wegens ziekte. “Filip Dewinter is een slimme vos”, lacht Blancquaert. “Maar het is toch ook eigenaardig dat N-VA hier nooit zelf aan heeft gedacht. Hoe meer Vlaamse vlaggen, hoe liever.”