Niet alleen minister van Onderwijs Ben Weyts ligt onder vuur in het debat over de dalende kwaliteit van het onderwijs, meteen wordt de hele Vlaamse regeringscoalitie op de korrel genomen. Opmerkelijk, zelfs Vlaams volksvertegenwoordiger Jean-Jacques De Gucht, de onderwijsspecialist van regeringspartij Open Vld stelde zich kritisch op. Hij is te gast in Studio Vlaams Parlement.
De leerprestaties in het onderwijs voor Nederlands en wiskunde gaan achteruit. Dat blijkt opnieuw, dit keer uit een studie van de KU Leuven. Die dalende trend in Vlaamse leerprestaties toont zich al in internationale studies sinds 2003. De coronacrisis met bijhorende schoolsluitingen versterkte die daling. En nu blijkt dat ook het lerarentekort daarin een belangrijke negatieve rol speelt. Vlaams volksvertegenwoordiger Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) vraagt zich af hoe het komt dat er te weinig leerkrachten voor de klas staan. “Er is een waterhoofdstructuur binnen het onderwijs. Het grote probleem is dat de verschillende onderwijsnetten niet met elkaar communiceren. Zo worden leerkrachten tussen het gemeenschaps- en katholieke onderwijs niet uitgewisseld”, klinkt het.
Volgens De Gucht zijn er geen ‘mirakeloplossingen’. Maar hij vindt wel dat deze Vlaamse regering moet inzetten op een actieplan om Nederlands en wiskunde op te vijzelen. “Handvaten zijn nodig, voor zowel ouders als leerkrachten, om de leerachterstand in te halen”, zegt De Gucht. Maar moeten ouders van kleuters bestraft worden als die slecht Nederlands spreken, zoals onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) onlangs lanceerde? “Dat is gewoon een ridicuul voorstel. We moeten vooral inzetten op het verlagen van de leerplichtleeftijd. Daarnaast moeten we er ook voor zorgen dat er in elke kleuterklas ook effectief een leerkracht staat”, aldus De Gucht.