Thijs Verbeurgt (Vooruit) is nieuw in het Vlaams Parlement. Hij kwam in de plaats van Caroline Gennez, die overstapte naar een ministerpost in de federale regering. Verbeurgt ontpopt zich meteen als oppositielid en als onderwijsspecialist. En dat met een historisch geheugen. Wanneer onderwijsminister Ben Weyts zegt dat het negen jaar kost om het lerarentekort op te vangen, werpt Verbeurgt hem meteen voor de voeten dat hij zelf al precies negen jaar als minister in de regering zit. Hij is te gast in Studio Vlaams Parlement.

Het gaat niet goed met het Vlaams onderwijs, zo blijkt opnieuw uit een studie van de KU Leuven. Met name de leerprestaties wiskunde en Nederlands lopen verder achteruit. Eén van de belangrijkste oorzaken daarvan is het aanhoudende lerarentekort. De partij Vooruit verwijt onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) dat hij onvoldoende maatregelen neemt. “Het probleem van het lerarentekort wordt steeds groter en de voorbije jaren heeft de Vlaamse regering weinig of geen antwoorden kunnen bieden. Het is het vierde jaar van de legislatuur van minister Weyts en nu pas heeft hij een Commissie van Wijzen aangeduid, nu pas komen er proeftuinen. Waarom heeft de minister zo lang gewacht?”, vraagt Vlaams volksvertegenwoordiger Thijs Verbeurgt (Vooruit) zich af.

De coronacrisis heeft natuurlijk roet in het eten gegooid. Gedurende bijna twee jaar bewoog het onderwijs op het ritme van de coronapandemie. “Maar dat betekent niet dat de onderwijsminister de onderwijspartners niet kon samenbrengen om te onderhandelen over het lerarenloopbaanpact. Meerderheidspartij N-VA zegt: ‘Als het moeilijk gaat, moeten leerlingen maar wat harder hun best doen’, maar dit zou ook voor de minister zelf moeten gelden”, kaart Verbeurgt aan. Maar volgens Weyts beginnen de maatregelen tegen lerarentekort hun vruchten af te werpen. Hij verwijt de oppositie van zwartgalligheid. “Ik ben niet zwartgallig. Het veld werkt hard, maar het is nu aan minister Weyts om concrete voorstellen op tafel te leggen en niet enkel ballonnetjes te lanceren”, aldus Verbeurgt.