De coronacrisis heeft de problemen binnen de zorgsector alleen maar uitvergroot. Hoge werkdruk, slechte verloning en onregelmatige werkuren. Zorgkundigen nemen tegenwoordig ontslag bij het ziekenhuis of woonzorgcentrum waar ze werken en schrijven zich vervolgens in bij interimkantoren. “Dat ontwricht de zorgsector”, zegt Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro, in een nieuwe aflevering van ‘Het Gesprek’. Journalist Marc Van de Looverbosch praat met haar over de werking van Zorgnet-Icuro en de problemen binnen de zorgsector.

Zorgnet-Icuro is de koepelorganisatie van de Vlaamse algemene ziekenhuizen, initiatieven uit de geestelijke gezondheidszorg en social profit voorzieningen uit de woonzorg. Ruim 800 erkende zorgorganisaties zijn lid van Zorgnet-Icuro, samen stellen ze bijna 140.000 personeelsleden te werk. Margot Cloet is sinds 2017 gedelegeerd bestuurder van de koepelorganisatie. “We streven allemaal hetzelfde doel na: meer kwalitatieve en betaalbare gezondheidszorg. Het is een voorrecht om hiervan het hoofd te zijn. Gezondheidszorg is mijn passie.”

Volgens waarnemers is Cloet de machtigste vrouw binnen de zorgsector. Cloet relativeert dit enigszins in ‘Het Gesprek’. “Het is natuurlijk niet moeilijk om de machtigste vrouw te zijn omdat er heel veel mannen in werken. Zeker als je gaat kijken op managementniveau. Macht op zich is geen doel, maar ik vind het wel belangrijk dat we als koepel gezag kunnen kweken.” In het verleden was Cloet kabinetschef bij voormalig minister van Welzijn Jo Vandeurzen (cd&v). Een handpop van de cd&v? “Ik ben geen pion meer van de cd&v. Ik heb die banden helemaal losgelaten. Sommigen beweren van niet, maar wij praten met alle partijen. De inhoud primeert op de partij.”

Interimarbeid

Onlangs kwam aan het licht dat steeds meer zorgkundigen uit dienstverband stappen en aan de slag gaan via een uitzend- of projectbureau. De verloning is beter en de arbeidsvoorwaarden gunstiger. Margot Cloet wil deze praktijken een halt toeroepen. “Deze bureaus lokken werknemers met bedrijfswagens, reizen naar New York, betere arbeidsuren… Dat is problematisch. Maar nog erger is dat deze bureaus enorm grote winsten opstrijken. Het is een commercialisering van het werkgeverschap en daar heb ik een enorm groot probleem mee.”

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v) liet weten dat projectverpleegkundigen vanaf dit jaar niet meer gefinancierd zullen worden. Cloet vindt dit onvoldoende en wil dat deze praktijken verboden worden. “Zij destabiliseren de arbeidsmarkt. Het is onethisch en deontologisch gewoon niet verantwoord. Enkel voor projecten van korte duur zou hierop beroep mogen gedaan worden. Want als we niet opletten worden deze kantoren de grootste werkgevers van Vlaanderen en zal de prijs enorm hard stijgen. Met als gevolg dat we veel minder zorgmedewerkers zullen kunnen inzetten.” Maar is een betere verloning van de zorgkundigen in dienstverband niet de oplossing? “De lonen moeten marktconform zijn en moeten dus naar omhoog. Daar ben ik het absoluut mee eens en daar moeten we nog verder aan werken. We moeten de instroom bevorderen en de uitstroom proberen tegen te gaan. Maar we moeten realistisch zijn, de komende jaren gaan we met onvoldoende mensen zijn om alle vragen binnen de zorgsector te kunnen opvangen.”