De frustraties bij de Vlaams Parlementsleden over kindermishandeling in Oudenaarde en Keerbergen zitten erg hoog. Omdat uitgerekend in het Vlaams Parlement een onderzoekscommissie zich boog over de wantoestanden in de kinderopvang. Voor de zomer nog heeft deze commissie 75 aanbevelingen gedaan om de toestand te verbeteren. Journalist Marc Van de Looverbosch praat erover met N-VA-parlementslid Koen Daniëls, voorzitter van die onderzoekscommissie kinderopvang.

Pure horror. De verhalen uit de twee kinderopvanginitiatieven uit Oudenaarde en Keerbergen grijpen iedereen naar de keel. Dat het verhaal van het kinderdagverblijf ’t (b)engeltje in Oudenaarde nu pas naar boven komt, vindt Vlaams volksvertegenwoordiger Koen Daniëls (N-VA) onbegrijpelijk. “Al langer dan tien jaar werden er incidenten gemeld. Kinderen die met hun handjes in het kindertoilet durfden te zitten, werden met hun hoofd erin geduwd. Het toilet werd dan doorgespoeld. Bij zo’n meldingen moet er meteen ingegrepen worden.”

Daniëls hamert erop dat er dringend een lijst moet komen van alle crèches die onderzocht worden, en van de maatregelen die er genomen zijn en zullen worden. “Ik vraag nog altijd, en vraag dat nogmaals, of er nu een lijst kan worden gegeven met opvanginitiatieven waarover er in het verleden verontrustende klachten zijn geweest en die worden opgevolgd. Ik begrijp niet dat er nog steeds niet zo’n lijst is.”

Openbaarheid inspectieverslag

Al sinds 2020 vraagt Daniëls dat de inspectieverslagen in de kinderopvang openbaar worden gemaakt. In andere sectoren, zoals onderwijs, gebeurt dit nu al. “99 procent van de kinderopvanginitiatieven zijn in orde, een aantal anderen moeten worden bijgestuurd. We moeten slechts een kleine minderheid eruit halen, maar die moeten er echt uit. Waarom zijn die inspectieverslagen nog niet beschikbaar? Ik stel mij ernstige vragen over de werking van het agentschap Opgroeien.”