Uit een nieuw onderzoek blijkt dat 9 op de 10 jongeren best tevreden is. Schijn bedriegt echter, want onder die cijfers schuilt toch heel wat verdriet, eenzaamheid en donkere gedachten. Moeten we onze jongeren niet weerbaarder en veerkrachtiger maken? Het is een vraag die ook Vlaams volksvertegenwoordiger Els Ampe (Open Vld) beroert.

Na de gedwongen isolatie door de Covid-19-crisis zijn de jongeren niet gelukkiger geworden. En wie vandaag met zichzelf in de knoop zit, vindt nauwelijks een hulpverlener die hem of haar een troostende schouder kan bieden. “Veel jongeren hebben achterstand opgelopen op school en hebben geen nieuwe vrienden kunnen maken. Die effecten zijn blijvend. Daarnaast moeten kinderen of jongeren soms tot een jaar wachten vooraleer ze de nodige hulp krijgen. Dit kan niet en moet aangepakt worden”, stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Els Ampe (Open Vld)  in Studio Vlaams Parlement vast.

De Vlaamse Regering doet al veel voor jongeren, maar is dat wel voldoende? Ampe maakt zich zorgen over de stijgende suïcidecijfers en zelfverminkingen. Als er meer jongeren in het parlement zouden zitten, zou er meer naar hen geluisterd worden, denkt Ampe. “Tijdens de coronalockdown werd de stem van de jongeren onvoldoende gehoord. Men heeft daar gewoon over hun hoofden heen beslissingen genomen. De enige manier om dit te vermijden, is maken dat ze ook effectief in het parlement zitten. Want wie hier, in het Vlaams Parlement, is jonger dan 30 jaar? Bijna niemand. Het parlement moet een weerspiegeling van de maatschappij zijn. Daarom stel ik voor dat er ook meer plaatsen zouden zijn voor jongeren op de kieslijsten in 2024. Dat mogen er van mij dubbel zoveel zijn.”

Open Vld-afdeling Brussel

Het botert al enige tijd niet binnen de Open Vld-afdeling van Brussel-Stad. Bij de bestuursverkiezingen van de afdeling won Frédéric De Gucht (broer van Jean-Jacques De Gucht) het van Filip Moeykens (partner van Els Ampe). Het kamp De Gucht, waaronder Brussels minister van Financiën Sven Gatz, wil Ampe al enige tijd uit de partij. Voorzitter Freddy Neyts zou samen met zijn protegé Ampe de afdeling als zijn ‘persoonlijke eigendom’ hebben beschouwd, waardoor ‘enkel puin’ rest, klinkt het. “De verkiezingen zijn niet volgens de regels gebeurd. Zo zijn er plots ook ‘spookleden’ opgedoken die mee mochten stemmen”, stelt Ampe vast.

Bij de afdeling Open Vld-Brussel zouden er ergernissen zijn over het eigenzinnige optreden van Ampe, vooral tijdens de coronalockdown. Volgens Ampe willen de medestanders van Gatz haar de mond snoeren. “Volksvertegenwoordigers moeten de stem van het volk vertegenwoordigen en niet de cheerleaders zijn van de ministers. Ze moeten niet gemuilkorfd worden omdat ze in het parlement zitten.”