Op 22 oktober verscheen er een artikel in Knack over de massale export van plastic bedrijfsafval naar Turkije. Zo voerde ons land in 2018 meer dan een half miljoen ton plastic afval uit. Daarmee staan we vierde op de wereldranglijst, en zijn we goed voor bijna 7 procent van de globale export van plastic afval. Alleen de Verenigde Staten, Duitsland en Japan gaan ons land voor. “Het wordt tijd dat de bevoegde organisaties, de regering en de plasticindustrie hun verantwoordelijkheid opnemen”, reageert Mieke Schauvliege (Groen).
Sinds China ons afval niet meer wil, is de export naar Turkije in twee jaar tijd gestegen van 3000 ton naar 70.000 ton. Maar wat is de reden? Volgens Karl Vrancken, onderzoeksleider duurzaam materialenbeheer aan de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), heeft Vlaanderen te weinig recyclagecapaciteit. Daarom exporteren we vooral ons afval naar het buitenland. Zo gaat afval uit de blauwe PMD-zak voornamelijk naar Nederland, Duitsland en Frankrijk. Het plastic afval dat naar Turkije wordt geëxporteerd is wellicht plastic bedrijfsafval, zegt Jan Verheyen van afvalstoffenmaatschappij OVAM. “In het regeerakkoord staat er nochtans te lezen dat we koploper zijn op het vlak van selectieve inzameling en recyclage van afval. ‘Vandaag recycleren we al ongeveer 70%’. Deze geciteerde recyclagecijfers kloppen alvast niet voor het plastic bedrijfsafval”, zegt Mieke Schauvliege (Groen).
Volgens minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) beschikt OVAM niet over exacte cijfers van de totale hoeveelheid plastic afval die in ons land jaarlijks wordt geproduceerd. “We beschikken wel over de inzamelcijfers voor huishoudelijke kunststofafvalstoffen in Vlaanderen. Dat bedraagt zo’n 90.000 ton. Op kunststofafval bij bedrijven hebben we geen volledig zicht. We doen wel steekproeven en die cijfers verzamelen we in ons milieujaarverslag. De geselecteerde bedrijven moeten hierin hun uitgaande afvalstromen melden. De OVAM komt op deze wijze op een hoeveelheid van circa 300.000 ton kunststofafval per jaar van bedrijven”. De minister gelooft wel sterk in een Vlaamse recyclagehub. “We hebben de knowhow, de bedrijven en de kennis om dat op een propere en correcte manier te doen”, aldus de minister.
Het volledige verslag kan u hier terugvinden.
Studio Commissie, dinsdag 5 november 2019 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.