waterafsluitingen
Recent publiceerde de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) haar jaarlijkse waterstatistieken. Daaruit blijkt dat het aantal afsluitingen het voorbije jaar is gedaald, maar dat het aantal aanvragen voor afbetalingsplannen sterk is gestegen. Hier zouden voornamelijk alleenstaanden en ouderen door getroffen worden. Verschillende Vlaams Parlementsleden vragen aan minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) welke maatregelen zij zal nemen om de stijging van de waterfactuur op te vangen.

Uit het rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) blijkt dat minder gezinnen van het drinkwater werden afgesloten dan het jaar voordien. Een daling van maar liefst 53,2 %. Zo werden in totaal 920 klanten effectief afgesloten. Maar het aantal afbetalingsplannen daarentegen steeg de voorbije jaren sterk: van 34.396 in 2012 naar 62.646 in 2018. “Een teken dat de waterfactuur voor vele gezinnen een zware dobber blijft. Logisch, aangezien men in 2016 besliste om het gratis basispakket drinkwater van 15m³ per persoon af te schaffen”, klinkt het bij Hannes Anaf (sp.a).

Maar Robrecht Bothuyne (CD&V) gelooft niet dat het aanbieden van gratis water de oplossing is. “Wat meneer Anaf zegt is een staaltje plat populisme. Het heeft nooit echt bestaan en enkel maar tot over verbruik geleid”. Bothuyne benadrukt dat men er alles aan moet doen om waterafsluitingen te voorkomen. Maar dat de afbetalingsplannen ook gerespecteerd moeten worden. “De afbetalingsplannen moeten een stok achter de deur zijn voor degenen die ze moeten afdwingen en afspreken met de klanten”.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, dinsdag 5 november 2019 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.