Mezensterfte
De Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (VELT) heeft het gevolg van pesticiden op mezen onderzocht. Uit hun onderzoek blijkt dat er een verhoogde mezensterfte is, maar volgens minister van Natuur Zuhal Demir is de link nog niet bewezen. Zij laat in de commissie weten dat ze verder onderzoek zal laten uitvoeren.

Tussen eind maart en midden juni zijn er in Brussel en Vlaanderen 4516 dode mezenjongen in nesten gemeld. Een mogelijke oorzaak zou de chemische verdelging van de buxusmot zijn. Daarom werden 95 nesten met dode mezen geanalyseerd, die gemeld zijn door burgers uit heel Vlaanderen. Uit de analyse blijkt dat er bij meer dan 90 procent van de nesten effectief bestrijdingsmiddelen zijn aangetroffen. “Er zijn zelfs bestrijdingsmiddelen die officieel al een hele tijd verboden zijn, onder andere het bekende dichloordifenyltrichloorethaan (DDT)”, zegt Ludwig Vandenhove (sp.a). Het gebruik van dit insecticide is sinds 1974 officieel verboden in België. Vandehove vraagt tijdens de commissie voor Natuur of minister Zuhal Demir (N-VA) van plan is om specifieke maatregelen te nemen en of er een effectieve handhaving komt.

Maar volgens de minister roepen de resultaten de nodige vragen op, zonder dat deze op basis van het gevoerde onderzoek beantwoord kunnen worden. “Ik vind het zelf een waardevolle verkennende studie waaruit blijkt dat een groot aantal jonge vogeltjes in contact komt met pesticiden”, zegt de minister. “Maar de studie kan geen uitspraken doen over vanwaar de pesticiden afkomstig zijn en of er verband is met de bestrijding van de buxusmot”. De minister vindt dan ook dat verder onderzoek is aangewezen. Zij zal hiervoor het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) inschakelen.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, maandag 4 november 2019 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.