stuurgroep
Vorige week werd professor huisartsgeneeskunde Jan De Maeseneer vervangen in de Vlaamse Stuurgroep Contactonderzoek. Uit vrijgegeven verslagen van die stuurgroep blijkt dat dit gebeurde na kritische bedenkingen van het kabinet Beke. De Maeseneer toonde zich vaak openlijk kritisch voor het contactonderzoek en dat zou hem dus zijn zitje gekost hebben. Beke zelf ontkent in het Vlaams Parlement elke betrokkenheid.

Nadat professor huisartsgeneeskunde Jan De Maeseneer zich in het weekblad Knack kritisch had uitgelaten over de contactopsporing werd de expert uit de Vlaamse Stuurgroep Contactonderzoek gegooid. In het interview zegt de professor dat contactonderzoek niet alleen een logistiek, maar ook een politiek probleem is. En dat de ziekenfondsen die het contactonderzoek organiseren, hun macht blijkbaar niet willen afgeven. “Er is ook een contract met de overheid van 100 miljoen euro; dat is voor de ziekenfondsen een belangrijk financieel aspect. En we zitten met een minister die geen blijk geeft dat hij begrijpt waar het over gaat”, aldus De Maeseneer in Knack.

De CM-connectie

Tijdens de commissie voor Welzijn in het Vlaams Parlement valt de felle kritiek van Lorin Parys (N-VA) vooral op. “In die contactgroep zit onder anderen Luc Van Gorp, de grote baas van de christelijke mutualiteit (CM). Daar zitten ook een aantal mensen die de heer Van Gorp zeer goed kent. Het gaat dan natuurlijk over de kabinetschef van minister Beke, Katrien Van Kets, en over de vroegere directeur van de studiedienst van de CM, Michiel Callens, die ook tewerkgesteld is op het kabinet van de minister als adviseur contactonderzoek”, zegt Parys.

Volgens Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) werd het contract onderhandeld door het Vlaams agentschap, niet door het kabinet. “Mijn kabinetschef maakt ook geen deel uit van die werkgroep. Het klopt inderdaad dat de heer Callens ons kabinet vervoegd heeft. De heer Callens is dokter, hij heeft ervaring in tropische geneeskunde, en dat is wat we op dat ogenblik nodig hadden. Maar de uitvoering van wat deze stuurgroep moet doen, is duidelijk afgebakend. Mijn kabinet onderhandelt niet over het contract. Dat is in handen van een agentschap, en dat zal ook zo blijven”.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, woensdag 16 september 2020 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.