hoger onderwijs
De Vlaamse regering wil een verplichte toelatingsproef invoeren voor alle opleidingen in het hoger onderwijs. Dat staat in het regeerakkoord en minister van Onderwijs Ben Weyts herhaalde die ambitie reeds in het Vlaams Parlement. In het teken daarvan houden de leden van de commissie onderwijs een hoorzitting met experts uit het werkveld.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft de ambitie om toelatingsproeven te organiseren voor alle opleidingen van het hoger onderwijs. Momenteel is de deelname aan zo’n niet-bindende toelatingsproef al een voorwaarde voor inschrijving voor bijvoorbeeld burgerlijk ingenieur of voor dierengeneeskunde. “Ik veralgemeen de aanpak van de niet-bindende toelatingsproeven voor heel het hoger onderwijs. In overleg met de instellingen bekijk ik voor welke opleidingen het aangewezen is om de toelatingsproeven bindend te maken”, zo staat in de beleidsnota van minister Weyts.

Ijkingsproef

Anders dan de naam doet denken gaat het hier niet om bindende toelatingsexamens, zoals voor de opleiding geneeskunde. Het gaat om een ijkingsproef om de slaagkansen van een student beter in te schatten. Samengevat: wie slechts enkele tekorten vaststelt, kan daaraan werken. Voor anderen zullen bepaalde richtingen gewoonweg afgeraden worden.

“Vlaanderen is een beetje laks geweest: in alle omringende landen is er een bepaald resultaat gekoppeld aan de toegang tot het hoger onderwijs”, zegt onderwijsexpert Wouter Duyck (UGent). “Het studentenaantal is niet te groot, de groei is eigenlijk redelijk beperkt. Het probleem zit voornamelijk in het laag studierendement, dat ook nog eens negatief evolueert”.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Lees ook: Beleidsdomein Onderwijs 2019-2024

Lees ook: Niet-bindende toelatingsproeven bacheloropleidingen

Studio Commissie, donderdag 17 september 2020 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.