coronasteun
Sommige zelfstandigen en ondernemers hebben onterecht gebruikgemaakt van de economische steunmaatregelen van de overheid. Zo heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) reeds 28 dossiers doorgespeeld naar de centrale anticorruptiedienst van de federale politie. Vlaams Parlementsleden Maurits Vande Reyde (Open Vld) en Andries Gryffroy (N-VA) dringen aan dat de Vlaamse overheid meer doet om deze misbruiken tegen te gaan.

Het voorbije jaar heeft België miljarden aan coronasteun uitgekeerd. Bij de meeste bedrijven en mensen komt het geld goed terecht, maar sommigen maken misbruik van dat geld. Zo berekende dataverzamelaar Graydon dat 10 à 15 procent terecht komt in het misdaadmilieu, bij fraudeurs of bedrijven die op het punt stonden sowieso failliet te gaan. “Ik word onvoorstelbaar kwaad van mensen die opzettelijk een crisis gaan misbruiken om geld te pakken waar ze geen recht op hebben. Ik vind dit echt verschrikkelijk”, zegt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V).

Volgens Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld) controleert de Vlaamse overheid te weinig. “De pakkans moet groter worden. In Vlaanderen wordt 3 procent van de dossiers onderzocht. Ik denk dat die controleurs enorm hard hun best doen, maar 3 procent is maar 3 procent. Ik denk dat we meer controleurs en meer controles nodig hebben.” Ondertussen heeft minister Crevits tien extra controleurs aangeworven.

Boetes

Bij misbruik van coronasteun moet men het bedrag terugvorderen, maar Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy (N-VA) vindt dat onvoldoende. Volgens Gryffroy zou er ook een administratieve boete moeten worden opgelegd. “Omdat men nu in die omgeving ook hoort dat mensen zeggen: ‘Waarom zou ik het niet proberen, als de enige straf is dat ik zou moeten terugbetalen wat ik gekregen heb?’”, zegt Gryffroy. “We moeten werken met een systeem waar er een vorm van afschrikmiddel in zit voor wie deze subsidie aanvraagt.” Tijdens de plenaire vergadering laat minister Crevits weten nogmaals het systeem van administratieve boetes te onderzoeken.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

De Koepelzaal, dinsdag 16 maart 2021 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.