Geestelijke
“De geestelijke gezondheidszorg is de assepoester van de gezondheidszorg”. Dat zegt Guy Tegenbos van de Staten-Generaal van de Geestelijke Gezondheidszorg. De coronacrisis heeft de discussie over de versnippering van de bevoegdheden in de gezondheidssector weer op scherp gesteld. Tijdens de Werkgroep Institutionele Zaken pleit Tegenbos ervoor om de gezondheidszorg niet te herfederaliseren.

In december keurde het Vlaams Parlement de oprichting en samenstelling goed van een nieuwe Werkgroep Institutionele Zaken. De werkgroep heeft als opdracht een voorstel voor een gewenste staatsinrichting uit te werken waarbij de institutionele hindernissen worden aangepakt. Daarbij moet zij een model van besluitvorming ontwikkelen dat efficiëntie en de democratische beginselen met elkaar verzoent. Vandaag hielden de leden van de werkgroep een hoorzitting met Guy Tegenbos van de Staten-Generaal van de Geestelijke Gezondheidszorg.

“De gezondheidszorg herfederaliseren? Vergeet het!”, zegt Guy Tegenbos. “Dat is de ‘Wet van de Tandpastatube’. Als je een tube tandpasta hebt uitgeknepen, dan kan je de tandpasta niet meer in de tube krijgen.” Op het vlak van crisisbeleid zijn de meningen verdeeld. Sommigen zijn namelijk voorstander dat de federale regering in noodsituaties de coördinatie van het crisisbeleid op zich neemt. “Maar een derde van de tijd hebben we geen federale regering, kunnen we die bevoegdheid aan dat niveau dan wel geven?”, vraagt Tegenbos. Volgens Tegenbos is een beter alternatief een confederale crisiscel.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Lees ook: Vlaams Parlement gaat werken aan nieuwe staatshervorming

De Koepelzaal, maandag 15 maart 2021 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.