Gamingsector blijft groeien
De gamingsector creëert wereldwijd een grotere omzet dan de film- en muzieksector samen. In 2015 besloeg de gamesector wereldwijd ongeveer 80 miljard euro. In 2017 zou het al over bijna 90 miljard euro gaan. De cijfers blijven stijgen en dat is ook Katia Segers (sp.a) opgevallen. Ze vraagt zich dan ook af of het niet tijd is voor een taxshelter voor de sector.

Voor de filmindustrie en de podiumkunsten bestaat de tax shelter al, maar voor de gamingindustrie nog niet. Een tax shelter zorgt voor een vriendelijk klimaat voor investeerders om te participeren in een creatief proces, zoals een film, of binnenkort misschien een computerspel. Minister voor Media Sven Gatz (Open Vld) is alvast voorstander, maar hij twijfelt of Europa dit wel zal toelaten. “Een uitbreiding van de tax shelter naar de gamesector zal moeten worden aangemeld bij de Europese Commissie. Aangezien de tax shelter federale wetgeving is, zal een uitbreiding naar gaming ook door de federale overheid moeten worden aangediend”, zegt de minister. “Waarom is er nu enige aarzeling over het al dan niet succesvol aanmelden? Het is cultuur, maar het is ook economie. Nog meer dan film of podiumkunsten. We spelen met een grote narratieve component, die half spel, half film is. We zullen dat goed moeten argumenteren want het is geen gewonnen zaak. Ik ga er niet op vooruitlopen”.

Met 2,2 miljard spelers wereldwijd is gaming een echte industrie geworden. Vorig jaar nog goed voor een omzet van ongeveer 90 miljard dollar. In ons land zijn de cijfers iets minder indrukwekkend maar stijgen snel. Zo zijn er in België 4,2 miljoen actieve gamers en spreken we over een omzet van 239 miljoen euro. “Ons succes daarin vindt zijn grond in onze heel sterke striptraditie. Wij zijn een stripland”, zegt Katia Segers (sp.a). “Animatiefilm is ook zo’n industrie waarin er aan één product in alle landen wereldwijd tegelijkertijd aan wordt gewerkt, elk met zijn eigen specialisatie, van Amerika tot in India. Het is fantastisch om te zien hoe men wereldwijd en tegelijkertijd aan één product samenwerkt”.

Studio Commissie (herhaling), donderdag 22 augustus vanaf 17u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.