Investeringsverplichting voor Netflix
De commissie media van het Vlaams Parlement heeft zich samen met minister van Media Sven Gatz gebogen over de vraag hoe Vlaanderen moet omgaan met zogeheten ‘over-the-top-spelers’. Dat zijn diensten die content aanbieden naast het traditionele aanbod. Gatz gaf eerder al aan dat hij daarover onder andere met Netflix al in gesprek is. Katia Segers (sp.a) en Wilfried Vandaele (N-VA) vragen zich af hoe die gesprekken verlopen.

Elk jaar moeten distributeurs zoals Telenet en Proximus 1,3 euro per abonnee investeren in Vlaamse fictie. Dit ofwel onder de vorm van een financiële bijdrage aan de coproductie van audiovisuele werken. Ofwel onder de vorm van een gelijkwaardige financiële bijdrage aan het Vlaams Audiovisueel Fonds. Maar streamingsdiensten zoals Netflix en Amazon ontsnappen aan deze wetgeving. Politici en experts vinden dat dit niet langer kan. “Netflix moet investeren in Vlaamse fictie”, klinkt het. Ook minister van Media Sven Gatz (Open Vld) wil dat deze stimuleringsregeling voor over-the-topspelers (OTT-spelers) uitgebreid wordt.

Tijdens zijn bezoek aan de Game Developers Conference maakte de minister van deze gelegenheid gebruik om contacten te leggen met Netflix. “Wij hebben het onderwerp daar aangebracht. Zij hebben bevestigd dat ze wel degelijk bereid zijn om te investeren in Vlaamse producties, maar zij willen zelf kunnen bepalen in welke”, zegt de minister. “Het uitwerken van een regeling is op dit ogenblik in voorbereiding. De administratie is er wel degelijk aan begonnen. Zij is het terrein aan het verkennen, niet alleen strategisch en politiek maar nu ook juridisch”. De minister wil zo snel mogelijk landen, zodat Netflix vanaf 2019 in het systeem kan stappen.

Studio Commissie (herhaling), donderdag 22 augustus vanaf 17u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.