Te veel reclame voor gokkantoren
Imade Annouri, Vlaams Parlementslid voor Groen, heeft in de commissie media opgeroepen om bewuster en voorzichtiger om te gaan met gokken. Vooral het feit dat reclame voor gokwebsites alomtegenwoordig is, baart hem zorgen.

Een spelletje roulette in het casino of op internet op een sportwedstrijd wedden. Het lijkt allemaal onschuldig maar een op de twintig Belgen geraakt eraan verslaafd. “Op televisie, online,… overal wordt er reclame gemaakt voor gokken”, zegt Imade Annouri (Groen). “Ik ben geen vragende partij om dat allemaal te verbieden, maar wel om er bewust en voorzichtig mee om te gaan. Overdaad schaadt”.  Want uit de VRT-Panoreportage van 7 maart 2018 over online en offline gokken blijkt namelijk dat het aantal gokverslaafden in ons land toeneemt alsook bij jongeren. Zo zouden een op de drie jongeren het afgelopen jaar wel een keer gegokt hebben. Nochtans is gokken slechts toegelaten vanaf 18 jaar.

Volgens onderzoekers van het Instituut voor Mediastudies (KU Leuven) beseffen ouders vaak niet dat hun kinderen in contact komen met kansspelen. Zo zitten er in populaire digitale spelletjes voor kinderen vaak verdoken vormen van gokken. “Draai aan een rad en maak kans op een speciale uitrusting voor je online figuurtje. Koop een schatkist waarin mogelijk een boost zit die je door het volgende level kan helpen. Het zijn slechts enkele voorbeelden van kansspelen in digitale spelletjes die kinderen vaak spelen”, stellen de onderzoekers. Online spelletjes bannen is volgens hen ook geen oplossing.  “Wil je weten waar je kind mee bezig is? Speel dan eens samen een online spel. Samen gamen kan ook de perfecte aanleiding zijn om nadien even kort met je kind te praten over de plaats die gamen in zijn of haar leven inneemt”, aldus de onderzoekers.

Studio Commissie (herhaling), donderdag 23 augustus 2018 vanaf 17u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.