Coronavirus
Diverse sectoren zijn zwaar getroffen door de coronacrisis. Om de ondernemingen zoveel mogelijk bij te staan, te ondersteunen en te voorkomen dat ze in zware financiële problemen komen, neemt de Vlaamse Regering extra maatregelen. Wie zijn zaak verplicht moet sluiten, kan een eenmalige hinderpremie van 4.000 euro aanvragen. “De gezondheid van de mensen gaat voor, maar de gezondheid van de economie komt daar eigenlijk kort achter, en daar moeten we nu ook mee bezig zijn”, zegt minister-president Jan Jambon.

Als gevolg van het coronavirus zitten er 1,075 miljoen mensen in het systeem van tijdelijke werkloosheid. Dat komt ongeveer neer op een vierde van het totale aantal actieve arbeiders en werknemers in ons land. Volgens de minister-president wordt er in een aantal sectoren te snel gegrepen naar technische werkloosheid. “De meeste mensen kunnen ook gerust boven gaan zitten wanneer de poetsvrouw beneden bezig is. Ik zeg niet dat er geen mensen in een heel klein appartementje wonen waar dat niet kan. Maar ik ben het er niet mee eens om heel die sector stil te leggen en niet meer te werken”.

Toch vindt Vlaams Parlementslid Hannelore Goeman (sp.a) dat er een duidelijker signaal van de regering moet komen. “We moeten een manier vinden om ervoor te zorgen dat diegenen die vandaag al met een heel laag loon moeten rondkomen toch het einde van de maand halen. Daarom vragen wij dat er toch een duidelijk signaal komt: het is nodig om te sluiten, voor de veiligheid van de mensen thuis en voor de poetshulpen zelf. En er komt een compensatie”.

Recyclageparken

Wegens een abnormale stijging van het aantal bezoekers aan recyclageparken, besliste de Vlaamse Regering om ze allemaal te sluiten. “Eenmaal de containers vol waren, werden ze niet meer weggehaald”, zegt Jambon. “Dat is de reden waarom ze zijn gesloten”. Vincent Van Peteghem (CD&V) en Gwendolyn Rutten (Open Vld) vrezen er wel voor dat dit zal leiden tot meer zwerfvuil.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Vlaams Parlement, donderdag 26 maart 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.