Europese richtlijn Audiovisuele Mediadiensten
Twee jaar geleden werd de Europese richtlijn Audiovisuele Mediadiensten (AVMD-richtlijn) gepubliceerd. Deze richtlijn voert heel wat wijzigingen door, en moet tegen ten laatste 19 september 2020 in Vlaamse regelgeving zijn omgezet. Ter voorbereiding van de op til staande decretale wijzigingen, en in het licht van de nieuw af te sluiten beheersovereenkomst van de Vlaamse Gemeenschap met de VRT, houdt de commissie een aantal hoorzittingen met stakeholders.

Het doel van de nieuwe Europese richtlijn Audiovisuele Mediadiensten (AVMD-richtlijn) is vooral het laten aansluiten van wetgeving op de veranderingen in het medialandschap. Steeds meer media verplaatst van de traditionele media (televisie en radio) naar online platforms. De nieuwe richtlijn moet voor een beter gelijk speelveld (“level playing field”) zorgen bij de aanbieders van audiovisuele media (lineaire en niet-lineaire omroepen) en videoplatformen. Zij zullen meer gelijke regels moeten volgen rond reclame, haatspraak en geweld of bescherming van minderjarigen.

Deze nieuwe richtlijn moet ten laatste tegen 19 september geïmplementeerd worden in Vlaamse regelgeving. Gevolg van de nieuwe richtlijn is dat online content meer gebonden is aan regels wat betreft reclame. Bijvoorbeeld het verbieden van sluikreclame, ook online. Verder moeten diensten zoals Netflix minstens dertig procent van hun catalogus reserveren voor Europese producties.

Nieuwe beheersovereenkomst VRT

Eind 2020 loopt de beheersovereenkomst tussen de VRT en de Vlaamse overheid af. In een visietekst heeft de Raad van bestuur de krachtlijnen voor de toekomstvisie van de VRT vastgelegd. De publicatie van de tekst is de start van de reflectie door de stakeholders en daarop volgend de onderhandeling met de Minister van Media, Benjamin Dalle, rond een nieuwe beheersovereenkomst.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Lees ook: Vlaamse regulator voor de Media – 2.2 Het reglementair kader – 2.2.1 Europese regelgeving

Studio Commissie, zaterdag 28 en zondag 29 maart 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.